В Європі великий попит на український амарант

У Європі шалено зріс попит на українське насіння амаранту і амарантову олію. 

“Найбільше посівів амаранту в Центральній Україні, — каже Олександр Дуда, голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції. — Адже там оптимальні умови для його вирощування — багато сонця, достатньо вологи і родючі грунти. Але цього року багато фермерів із північних регіонів зацікавилися амарантом. Вони шукають альтернативу кукурудзі, вирощування якої потребує багато добрив і засобів захисту. Загалом амарант можна вирощувати у всіх регіонах України, просто потрібно адаптувати його під місцеві умови”.

Як розповів Олександр Дуда, амарант висівають у період від 15 травня до 15 червня, коли грунт добре прогріється, пише Експрес.

“Ми виробили для себе лайфхак, щоб безгербіцидним способом вирощувати амарант. Для цього чекаємо, коли зійдуть його біологічні родичі лобода та щириця, — це відбувається наприкінці травня або на початку червня. Тоді їх знищуємо механічним способом, чекаємо дощику і засіваємо насіння амаранту. З одного гектара можна зібрати до 1,5 — 2,5 тонн насіння. Все залежить від погодних умов і родючості грунту. Собівартість вирощування амаранту — до 14 000 грн/га. А рентабельність — близько 150%”, — розповідає Олександр Дуда.

Аграрій зауважує, що в Європі попит на українське насіння амаранту й амарантову олію зріс у 10 разів.

“Основна причина — тренд органічної продукції. А амарант у нас вирощують органічним способом, без жодних хімікатів. Також нині у світі великий попит на безглютенову продукцію і дуже популярні рослинні протеїни. В амаранті все це є. Ще один великий плюс амаранту — наявність у ньому сквалену. Це природний компонент нашої шкіри. З віком його концентрація зменшується, і шкіра втрачає пружність. Також сквален — потужний антиоксидант. Найбільше його в жирі акулячої печінки — до 70%, а в амарантовій олії — 7% (в оливковій олії — лише 0,7%). Тому світові виробники як альтернативу акулячому сквалену почали виробляти його з амарантової олії. І відтоді замовлення на цей продукт значно зросли. Варто додати, що за багатьма якісними показниками насіння амаранту, вирощене в Україні, перевершує індійське, пакистанське та перуанське. Тому нашу продукцію у світі дуже цінують”, — каже мій співрозмовник.

Олександр Дуда вже шість років щодня ввечері споживає чайну ложку амарантової олії перед їдою. “І за цей час я жодного разу не хворів”, — зауважує голова Асоціації.

До речі, амарант вирощують вже понад 8 тисяч років. Це була основна харчова культура інків, ацтеків і мая.

 


Залишити коментар