Вт. 19 Березня 2024

На Тернопільщині під Чортковом вирощують ослів

Але спочатку декілька важливих цифр. На 1 січня 2018 року в усіх категоріях господарств Тернопільщини чисельність овець та кіз складала 12,7 тис гол. Зокрема у сільгосппідприємствах області утримували 1100 голів овець та кіз. Через три місяці в утриманні дрібно копитної отари пройшли істотні зміни. Населення краю на своїх оборах вже на 300 голів збільшило, а сільгосппідприємства навпаки зменшили на 300 голів. Дехто скаже , що коза і вівця – не корова чи свиня. Практично розвитку дрібного тваринництва в області немає і не передбачається, в агроформуваннях, до того не доходять та вряди-годи чи дійдуть. та й у багатьох фермерів також. Мені за останні роки довелося побачити невеличкі отари овечок і баранів на Кременечині і в ПП «Агрон» Тернопільського району і ФГ «Айова» Лановецького району. Правда уже, працюючи власкором всеукраїнської газети в Тернопільській, Чернівецькій, Івано-Франківській області , побував на полонинах і спілкувався з ватагами і досвідченими чабанами на полонинах Буковини, Прикарпаття, Гуцульщини охоче з ними їв смачну бринзу, бануш, мамалигу, пив козяче молоко та їв сир, масло, чув сурми трембіти і бачив як сідало сонце, як засвідчувався світанок. Враження незабутні і досі не стерлися в сотах моєї пам’яті.

– Захоплення вівцями почалося після строкової військової служби, яку я проходив у Казахстані, – охоче згадує сільський підприємець із Шманьківців, що в Чортківському районі Юрій Захарчук. – Працював ковалем у кишлаку, де мешкали в основному узбеки. 25 років тому, як нині пам’ятаю, купив у гуцулів декілька овечок, згодом поміняв на каракулеву породу. За племінними баранами їздив аж в Асканію Нову Херсонської області. На майнові паї ми з дружиною Любою придбали стареньку стайну, а також пристаралися 17 гектарів розпайованої землі. Спочатку овець доїли вручну, а тепер маємо доїльний зал. Технологічне креслення на нього розрахував і розробив зять-латвієць. Вівці споживають лише чисту травичку в натуральний корм, без преміксів і будь-якої хімії. Баранину купують студенти-араби, ресторатори на поважні ювілеї зі західних областей України та її центральних районів. Бринзу продають в Чернівцях та Львові. Вона солона і пругка з козячого молока. Вовну забирають майстрині З Івано- Франківщини на виготовлення ліжників, светрів, рукавиць, шкарпеток.

Дві корови доглянуті, 150 овець також. Першого ослика купив в Татарбунарському районі Одеської області,- каже пан Юрій Захарчук. – Тепер розводжу їх сам, і навіть продаю. Встаємо рано із першими півнями. Роботи вистачає усім , ніколи байдики бити.

Ярослав Бачинський.


Залишити коментар