Вт. 19 Березня 2024

Фермер з Волині вирощує екзотичні цитрусові

Фермер Володимир Болотін вирощує екзотичні цитрусові у підземній теплиці.

Як пише видання Волинські Новини, господарство знаходиться у селі Княгининок, Волинської області. Екзотичні фрукти ростуть в теплиці, яка заглиблена на два метри в землю. 

“Її унікальність полягає в тому, що вона заглиблена на два метри в землю. У зимовий період не потребує багато опалення. Адже тут – стала температура протягом року – 8 градусів тепла. Це своєрідна печера з дахом. Проект теплиці та перші п’ять саджанців лимонів я та мій зведений брат Микола Богданюк придбали у київського селекціонера. Для її опалення місцевий Кулібін, якого всі називають дядя Вітя, змурував на замовлення піч із водяною “сорочкою”: батареї “розпустили” по всій теплиці, а циркуляційний насос ганяє воду”,— розповів фермер.

Болотін каже, що біля цитрусових чимало ручної роботи.

“Наша вітчизняна рослина – власно вкорінена, її живцюємо з маточних рослин. Тоді як голландська є прищепленою на трифоліаті (корінь). Їй потрібна холодна зимівля (не більш як 5-10°C). За високої ж температури взимку корінь не працює, бо не дає поживних речовин і вологи самій рослині. Та й вартує вона від 400 грн. Наші ж деревця (лимона, апельсина, мандарина) коштують від 100-150 грн”,— поділився Болотін.

Аби отримати гарні плоди фермер зазвичай обирає сорти цитрусових, які ростуть при кімнатній температурі 20 градусів. Сьогодні у теплиці фермери вирощують лимони – київський великоплідний і пістряволистий, апельсин, мандарин, лайм, цитрон, фінгерлайм.

“Ще хочу спробувати виростити червоний лимон. А щоб зібрати усі різновиди цитрусових, не вистачить життя, бо щороку селекціонери виводять щось нове”,— додав фермер.

За матеріалами volynnews.com


Залишити коментар