Пт. 17 Травня 2024

Що зміниться для українців з 1 липня, які перебувають у Польщі

Рада міністрів схвалила проект закону про внесення змін до закону про допомогу українцям у зв’язку зі збройним конфліктом на території України.

Згідно з цим проектом, термін тимчасового захисту для громадян України, які змушені були покинути свою країну через війну, буде продовжено до 30 вересня 2025 року. Ця ініціатива адаптує чинне законодавство до потреб громадян, які перебувають у Польщі протягом понад 2 років.

Що саме зміниться

  1. З наступного року можна буде змінити статус проживання з поточного тимчасового захисту на тимчасове проживання терміном на 3 роки.
  2. Фінансування допомоги, пов’язаної з розміщенням та харчуванням для біженців з України, буде можливим лише на підставі угоди, укладеної з відповідним воєводою або органом місцевого самоврядування.
  3. Правила розподілу витрат на проживання та харчування в центрах колективного розміщення зміняться з метою забезпечення ефективності стягнення належних субсидій.
  4. Грошова допомога, пов’язана з компенсацією витрат на проживання та харчування біженців із війни, понесених власниками приватних приміщень, не продовжуватиметься.
  5. Для дітей громадян України буде запроваджено обов’язкове шкільне навчання. Виконання цього зобов’язання буде пов’язане з виплатою допомоги „800+”.
  6. Тимчасовий захист поширюватиметься на дві додаткові категорії: неповнолітні діти громадян України та неповнолітні діти подружжя громадян України, які не мають громадянства України.
  7. Надавати психологічні послуги громадянам України зможуть особи з відповідною освітою, які проживають у Польщі.

Нові рішення планується ввести в дію з 1 липня 2024 року

Водіїв, які здійснюють міжнародні перевезення, зустрічають на кордоні представники ТЦК


Залишити коментар