Окрім того, ціни на корми залишаються досить низькими і коливаються у різних регіонах у межах плюс-мінус 10%. Адже через тривале блокування морських портів у країні спостерігається великий надлишок зерна. Тож основні складові кормів для курей значно подешевшали порівняно з минулим роком.

Водночас АМКУ визнає, що «галузь залежить від наявного поголів’я курей-несучок…» і його скорочення могло вплинути на ціну яєць.

Так, один з найбільших в Україні їх виробників — група компаній «Авангард» ще на початку повномасштабного вторгнення рф повідомила АМКУ про втрату поголів’я курей та виробничих потужностей у Волноваському та Бахмутському районах Донецької області, Шевченківському районі Харківської області, Макарівському районі Київської області, Білозерському районі Херсонської області. Внаслідок цього первинна пропозиція яєць могла істотно знизитися. Утім, інші учасники ринку, зокрема група компаній «ОВОСТАР», такої інформації комітету не надавали.

АМКУ обіцяє взяти до уваги, «що підприємства (в тому числі домінуючі) мають право захищати свої законні інтереси, особливо з урахуванням воєнного стану. Водночас такі дії суб’єктів господарювання не повинні бути надмірними».

Під час дослідження комітет, ідеться у повідомленні, має намір здійснити широкий аналіз усіх чинників впливу на цінову поведінку суб’єктів господарювання та уже надіслав їм вимоги про надання інформації.