Паски за 200-річним рецептом спечуть на хлібзаводі у Кропивницькому

Рецепт взяли з книжки “Смачна Кропивниччина”, в якій розповідається про традиційні страви регіону. Особливістю місцевої паски є те, що вона прикрашена тістом замість збитого цукру з білками й посипкою.

“Ми вирішили запропонувати нашим споживачам паску зі смаком історії. Саму паску виготовити було не складно, через те, що це традиційний рецепт. Єдине, ми додали трішки родзинок, аби вона була солодша”, – каже маркетологиня заводу ІОднак рина Варакута.

Пекли паску в тиші

Рецепт тіста Світлана Буланова — співзасновниця проєкту — дізналась від бабусі, а вона від своєї баби. Вага паски 800 грамів. Світлана Буланова говорить, у бабусі було десятеро дітей і вона пекла, аби всім вистачило.

“Бабуся моя померла у 2009 році у віці майже 95 років. Майже до останніх своїх днів вона сама готувала, випікала і хліб, і паски. У 2008 році я куштувала бабину паску, з печі. Коли вона пекла, не можна було бігати по хаті, голосно говорить, злословити. Вчиняти вставала о третій-четвертій ранку, топила піч. Мені й моїм братам та сестрам вона дозволяла брати участь у виліплюванні голубів, хреста яким прикрашали паску”.

У книзі “Смачна Кропивниччина” — 230 рецептів, зібраних у старожилів області. Рецептів паски – вісім. Скільки з них спечуть на хлібозаводі в Кропивницькому ще не вирішили. Почнуть пекти з 30 квітня.

Медовий пиріг, який печуть під час посту

 


Залишити коментар