Ця категорія продуктів найменше здорожчала під час війни

Протягом року – з літа 2022 року до липня 2023 року – молочні продукти в Україні подорожчали найменше серед продовольчих груп.

Про це повідомив Іван Стефанишин, радник директора з питань агропромислового комплексу оптового ринку сільгосппродукції «Шувар» (Львів), передає Земляк.

Зазначається, що за звітний період молоко пастеризоване жирністю 2,6% і масло зросло в ціні на 13%, м’які сири – на 11%, сметана жирністю 15% – на 19%.

«По м’ясу першочерговою є проблема ціни на свинину. За останній рік вона подорожчала на більш ніж 30%. Тоді як м’ясо птиці – лише на 17%», – зауважив Стефанишин.

Зменшення рівня доходів у людей позначилося на споживчих настроях у категорії м’яса – його стали купувати на 9-10% менше.

«Загалом структура продажів у нас тепер така: 46% – м’ясо птиці, 34% – свинина і 8,6% – яловичина», – розповів Іван Стефанишин.

За аналітикою «Шувару», весна, літо й початок осені – час закупівель на ринках: м’ясо й молокопродукти тут купують 70% споживачів. А вже у пізньої осені й узимку переходять у супермаркети і магазини біля дому.

«Тому цінова пропозиція і частки продажів на оптовому ринку об’єктивні та відповідають загальнонаціональним трендам», – додав радник директора.

Ціни на молоду картоплю “обвалилися”


Залишити коментар