Пт. 17 Травня 2024

Вихід на пенсію у 60 років для українців стане неможливим

Українцям доведеться довше працювати в старості й залишатися активними, оскільки людського капіталу для відновлення економіки в країні не вистачає. Про це заявила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович на форумі “Демографічне майбутнє України: стратегія стійкості та відновлення”.

Жолнович наголосила, що саме людський капітал – найважливіший ресурс. Але, на жаль, кількість населення України скорочується, зокрема через війну. Одним з головних факторів є і демографічне старіння.

Треба повертати українців з-за кордону

За словами міністерки соціальної політики, працювати українцям доведеться довше, щоб забезпечувати самих себе в старості. Причина – уже сьогодні кількість працюючих громадян та пенсіонерів співвідноситься 1:1. Народжуваність в Україні скоротилася.Тож утримувати пенсіонерів у майбутньому буде складно.

Жолнович наголосила, що зараз можливість українців проводити активне довголіття є дуже низькою, тож треба це змінити. Насамперед йдеться про такі заходи:

  • покращення загального стану здоров’я населення;
  • підвищення доступності та якості медичної допомоги;
  • профілактику захворювань замість екстреного лікування;
  • адаптацію сфери послуг для пенсіонерів з інвалідністю;
  • поширення здорового способу життя та зменшення шкідливих звичок.

Також, за словами Жолнович, для заміщення принаймні до 40% заробітку для пенсій людей відповідного віку потрібно приблизно ще 6 мільйонів працюючого населення.

Цього не можна досягти ні активним довголіттям, ні підвищенням народжуваності. Тому міністерство буде вживати заходів для повернення українців з-за кордону, у тому числі представників діаспори, а також для залучення в Україну мігрантів.


Залишити коментар