Вт. 30 Квітня 2024

9 популярних фактів, які ви могли не знати про гроші

Ми щодня здійснюємо операції з грошима витрачаємо, купуємо, переказуємо. Нас цікавить їх кількість і що ми можемо за них собі дозволити. Втім, ніхто не задумується скільки грошам років. А ця цифра справді вражає. Тому ми зібрали кілька найцікавіших фактів про гроші. Ви будете здивовані! 

1. Грошам 5000 років

Гроші були частиною історії людства щонайменше 5000 років. До цього, ймовірно, використовувалася система обміну. Найстаріша монета у світі датується 600 роком до нашої ери в Китаї, а потім перейшла на паперові гроші близько 700 року нашої ери. Але в деяких частинах Європи перехід від металевих монет до паперових грошей знадобився аж до 16 століття. 

2. Американський долар служить 6 років

В обмінниках ми зазвичай дивимося скільки коштує долар https://obmenka.kharkov.ua/usd-uah, але не всі знають з чого виготовлені ці гроші. Доларові купюри складаються зі спеціальної суміші 75% бавовни та 25% льону. Це допомагає їм залишатися цілими навіть після того, як їх багато разів складають – набагато більше, ніж звичайний аркуш паперу. Однак, за даними Федерального резерву, долар США знаходиться в обігу лише близько 6 років.

3. Євро є другою за значенням валютою у світі

Долар США є улюбленою світовою валютою для позик і резервів центрального банку. Перевірити курс можна за посиланням https://obmenka.kharkov.ua/. А другою за популярністю валютою вважають євро. Перш ніж євро можна було знайти в будь-якому гаманці, Європейський центральний банк (ЄЦБ) запровадив його в електронній формі як частину системи банківських розрахунків 1 січня 1999 року. Друк купюр відбувся лише через три роки.

4. Фунт стерлінгів найдавніша валюта

Фунт стерлінгів є офіційною валютою Сполученого Королівства, перший фунт з’явився в 1489 році за правління Генріха VIII. А банк Англії був першою установою, яка розпочала регулярний випуск банкнот в 1695 році.

5. У світі існує 180 валют.

Наразі в усьому світі використовується 180 визнаних валют, кожна з яких має власну вартість і курс обміну. Ці валюти випускаються різними країнами та регіонами та використовуються для купівлі товарів і послуг.

6. Слово «гроші» латинською «moneta»

Слово «гроші» походить від латинського слова «moneta», яким називалася Юнона, римська богиня шлюбу та цариця богів.

Храми, присвячені їй, часто слугували монетним двором, де виготовляли монети, що призвело до асоціації між богинею та валютою.

7. Римляни першими вибили портрет на монеті

Імператор Гай Юлій Цезар Август був першим, чиє зображення викарбували на монеті. На той час це був неприйнятний акт політичної зарозумілості в Римі.

8. Найдорожчу монету продали за понад 40 мільйонів доларів.

Нікелеву монету Liberty Head 1913 року продали за 43,7 мільйона доларів. Це рідкісна монета, виготовлена працівником монетного двору. Відомо, що їх існує лише п’ять.

9. Перший банкомат встановили в 1967 році в Лондоні

Джону Шеперду-Баррону приписують винахід банкомата. Перший банкомат було встановлено у філії банку Barclay’s на вулиці в Енфілді у Лондоні. Це відбулося у червні 1967 року.  Вартість його створення перевищувала 18 000 доларів США, товщина корпусу зі сталі становила 16 мм.

З кожним роком зростає кількість безготівкових операцій. Гроші в паперовому вигляді можуть залишитися у минулому. Проте їхня цікава історія залишиться.


Залишити коментар