Чт. 16 Травня 2024

Весільні пряники, що нагадують вишиванку, випікають на Рахівщині

Весільні пряники, що нагадують витвори мистецва. Їх пече місцева жителька села Великій Бичків Марія Чорній. Бичківський медяник – колач, орнамент якого схожий на гуцульську вишивку. Процес приготування обрядової випічки зазвичай займає 3 дні, а розписування – до восьми годин.

У випічці запрограмована людська доля

Медяник складається із 16 основних інгредієнтів і кількох секретних – яких саме не кажуть. У кожної господині вони свої, від цього і виходить оригінальний смак.

Місцеві жителі стверджують, що скільки років існує їхнє село (майже 650), стільки тут печуть медяники. Здавна вважалося, що у випічці відображається людська доля. Тому до приготування весільного медяника ставились з особливою відповідальністю. Дбали, щоб тісто не розтеклося і не підгоріло, щоб глазур вийшла потрібної консистенції.

А в розпис, як і у вишиванку, вкладали коди на щастя і на долю. Кожен стібок добре продуманий. Блакитний колір в оздобі означає мирне небо. Червоний – це любов, радість, веселощі. Різні ромби, а також чорний колір символізують родючу землю.

Термін придатності — необмежений

Марія Чорій зазвичай використовує у розписі медяника не більше 8 кольорів. Розмальовує по заздалегідь складеній та виписаній на папері схемі.

Бичківський медяник після весілля можна зберігати роками. Розпис буде як свіжий і тісто не зіпсується. Такий оберіг відгонить від оселі лихо, а своїм виглядом веселить око кожного, хто на нього дивиться.

Рецепт пирога, який готують на заварці з чаю


Залишити коментар