Як правильно доглядати за помідорами в липні

Липень – розквіт плодоношення помідорів. Бутонізация, цвітіння, формування зав’язів і наливання плодів вимагають від томатних кущів багато сил і ресурсів, і тільки міцні, здорові рослини здатні впоратися із збільшеним навантаженням. Липень благодатний не тільки для плодоношення.

Саме в цьому місяці (починаючи десь з середини і до кінця сезону) активізуються інфекції та шкідники, яким під силу звести всі наші старання до нуля. Профілактичні обробки томатів, які слід починати заздалегідь, покликані захистити томати від хвороб, а також збільшити кількість врожаю: помідори будете збирати до самих холодів, повідомляє телеграм-канал “СОДа”.

Від чого захищаємо?

Найголовніша недуга помідорів – це, безумовно, фітофтора. Вона може проявитися не тільки в дощове літо, а й навіть, здавалося б, в сприятливих погодних умовах. Трохи загустили посадки, перестаралися з поливом – і фітофтора тут як тут!

Не менш небезпечна суха і бура плямистість томатів, гнилі, або вплив павутинного кліща або білокрилки – все це разом несе неприємні наслідки. Обприскування кущів по листю діє на томати не тільки як профілактика різних недуг або атак шкідників, але і в якості позакореневого підживлення: у томатів зростає природний імунітет, вони краще чинять опір всіляким хворобам.

Чим і коли обробляти?

З кінця червня і до кінця сезону вводимо в звичку регулярно обробляти томати від фітофторозу. Для цих цілей добре підходять спеціальні протигрибкові засоби, які найменш токсичні для людини і тварин. Це можуть бути Превікур Енерджі, Провізор, Ордан і т д . Багато обприскують томати розчином мідного купоросу – теж дієво, проте врахуйте, що мідь має властивість накопичуватися в плодах. Якщо на ділянці ростуть ранні помідори, краще використовувати Фітоспорін – томати після обприскування Фітоспорін можна вживати в їжу вже через 3-4 доби.

«Швидка допомога»

На випадок проявів перших ознак захворювань: препарати Алірін-В або Гамаір. Профілактичних і лікувальних засобів від грибка дуже багато, у всіх з них різні діючі речовини, якісь більш токсичні, якісь менше. При виборі уважно вивчіть інформацію на упаковці! Обприскуйте томати в теплий ясний вечір в безвітряну погоду. Профілактичні обробки слід проводити раз на два тижні.

Чим обприскувати томати для попередження атак шкідників?

Інсектициди вам в допомогу! У продажу є недорогі і ефективні засоби проти «живності»: фітоверм, біоверт. Проти павутинного кліща хороші Актара, Антикліщ. Використовуючи отруту, не забудьте про запобіжні заходи: надягайте рукавички і захисну маску; чітко дотримуйтесь інструкції на упаковці. Не забувайте про підгодівлі і дотримання санітарної чистоти на ділянках, де посаджені томати, пам’ятайте, що хвороби завжди простіше попередити, ніж після їх лікувати. 

Секрети вирощування цвітної капусти


Залишити коментар