Листя часнику завʼязують у вузол перед збиранням урожаю

Виростити гарний урожай часнику буває непросто. Іноді він не зав’язується або ж викидає стрілки, а головок може взагалі не бути. Часник ‒ доволі примхлива культура, доглядати за ним потрібно особливо ретельно. Кілька порад щодо того, як досягти максимального врожаю часнику 

Фахівці кажуть, що садити часник краще на зиму. Адже при посадці навесні на гарний урожай годі сподіватися. Особливо, якщо погода весною прохолодна. Вважають, що часник має перезимувати в ґрунті і пройти так званий період охолодження. Лише тоді голівки будуть великими, а урожай солідним.

Озимий часник завжди дає стрілки. Важливо їх обов’язково прибрати. Тоді рослина позбудеться зайвого навантаження й формуватимуться великі голівки. Є багато методів позбутися стрілок. Їх можна просто зірвати руками, або витягнути чи обрізати секатором.

Але не варто видаляти абсолютно всі стрілки. Дві-три потрібно залишити. Вони стануть орієнтиром, за яким буде легко визначити, коли збирати урожай. Коли голівка часнику сформується, стрілка стане пружною і рівною.

Часто, щоб голівки добре сформувалися, листя часнику зав’язують у вузол. Важливо не пропустити цей момент. Адже листова та коренева частини часнику формуються одночасно. Як тільки зав’яжете листя у вузол, воно зупиняється в рості, і всі сили рослина віддає на формування зубчиків.

Фахівці радять зав’язувати листя часнику у вузол за два тижні до збирання врожаю. Однак, при неправильному підході можна пошкодити рослину. Пам’ятайте, що листя не можна туго затягувати. Якщо воно занадто довге, можна зав’язати два вузли. Категорично не рекомендують ламати або пошкоджувати листя при зав’язуванні, бо зупиниться формування головки. Можна також сплести листя в косу і зафіксувати її, щоб не розпліталася.

Потрібно також врахувати, що між озимим часником й посадженим навесні є важлива відмінність. Літній часник радять зав’язувати за тиждень до збирання врожаю.

Важливо, щоб після збирання врожаю часник підсох. Для цього потрібно його розкласти тонким шаром й залишити на сонці на 3-4 години. Після того як головки підсохнуть, потрібно сплести з сухого листя коси і підвісити часник вертикально в прохолодному темному приміщенні, де він зберігатиметься.

Мед з Франківщини визнали найкращим у Великій Британії


Залишити коментар