Мед з Франківщини визнали найкращим у Великій Британії

Лісовий липовий мед, який виготовляють на пасіці поблизу Івано-Франківська, отримав «платину» — найвищу міжнародну відзнаку конкурсу «London Honey Awards» у Великій Британії.

Про це Суспільному розповів пасічник-технолог, підприємець Андрій Рибак. Свою пасіку він отримав у спадщину від батька, а той — від свого батька. Наразі разом із сім’єю продовжує медову справу.

«Цього року наш лісовий мед з липи отримав платинову відзнаку. Це — найвища нагорода, яка засвідчує якість меду. Її отримують одиниці. Зазвичай у цьому конкурсі беруть участь щонайменше представники з 50 країн світу. І мені приємно, що наш український мед так високо оцінили», — каже Андрій Рибак.

З його слів, якість меду визначають у декілька етапів. Спочатку роблять лабораторні аналізи, а тоді його дегустують медові сомельє.

«У лабораторії визначають діастазу, яка свідчить про крутість меду, роблять пилковий аналіз. У нашому меді, який отримав «платину», пилковий аналіз показав вміст 68% пилкових зерен липи, тобто з яких медоносів він складається. Згодом мені пришлють більш розширену інформацію про мед, а також оригінал наліпки, якими зможу маркувати «мед-переможець», — каже підприємець.

Смак продукту дегустують медові сомельє, продовжує Андрій Рибак. За його словами, в Україні таких спеціалістів, на жаль, немає.

«Як є винні сомельє, так є і медові. Це — дуже фахові спеціалісти. Їх запрошують з різних країн. Під час конкурсу вони не знають, який мед куштують, оцінюють запах, смак, колір продукту», — розповідає Андрій Рибак.

Участь у міжнародному конкурсі у Лондоні Андрій Рибак бере втретє. Чоловік каже: вперше його продукція отримала два «срібла» та одну «бронзу», наступного року — «золото». А цьогоріч уже й «платину».

Андрій Рибак зізнається: мріє, щоб увесь світ знав, що Україна виготовляє унікальні меди.


Залишити коментар