Пісний пиріг зі штрейзелем

Штрейзель – кондитерська крихта, яка служить прикрасою верхньої частини виробу з тіста (посипають перед випіканням). Штрейзель може бути великим (розміром з горошину) і дрібним, як борошно. Пиріг дуже невибагливий за складом продуктів, простий у приготуванні. Готується буквально за годину. Він містить мінімум жирів та цукру. Оскільки в складі не має яєць, то це ідеальний смаколик для посту. 

Інгредієнти:

Для тіста:

0,75 склянки теплої води,

25 г пресованих живих дріжджів (або 7 г сухих),

3 ст. л. цукру,

2 склянки борошна (+1,5 ст. л. борошна для опари),

6 ст. л. рафінованої олії,

дрібка солі,

ванілін,

родзинки та курага.

Для пісного штрейзеля:

4-5 ст. л. борошна,

3 ст. л. цукру,

4 ст. л. олії (додавати поступово по 1 ст. л., важливо не перелити!),

1-2 ст. л. меленого мигдалю (за бажанням).

Р. S. Хто не поститься, можна приготувати штрейзель на вершковому маслі, він, звісно, смачніший.

Склянка: 250 мл. Форма: d = 26 см.

Спосіб приготування:

Для опари в мисці змішати воду, дріжджі, цукор та 1,5 ст. л. борошна. Перемішати та залишити для бродіння (буквально за 15 хвилин суміш підіймається шапкою).

Додати до опари сіль, ванілін і олію. Вилити цю масу в просіяне борошно. Замісити, скачати тісто в кулю, покласти в миску. Накрити рушником та дати підійти в теплому місці (приблизно 30 хвилин).

Додати сухофрукти та ще раз вимісити. Тісто викласти у силіконову форму, руками розтягнути його по всьому діаметру.

Дати тісту ще раз підійти та змастити повидлом чи будь-яким джемом. Для штрейзеля змішати сухі інгредієнти. Поступово ввести рідкі та перетерти все руками до стану крихти.

Густо посипати пиріг штрейзелем. Випікати 30 хвилин при 190°С. Витягнути пиріг з духовки, а після охолодження — з форми.

Рецепт смачних цибуляників


Залишити коментар