У США можливо заборонять оранку

У США пропагують «ноутил» – рослинництво без класичної оранки з відвалом. Що цікаво, цей метод вперше розробив у 1950-ті радянський вчений Терентій Мальцев. Вона була призначена для сухих степів (південний Урал, цілина Казахстану), щоб перешкоджати ерозії ґрунтів, повідомляють у соціальній мережі Українські аграрії.

Але масове впровадити технологію так і не змогли через кумедну причину: «Для безвідвалу потрібна висока трудова культура та професіоналізм хлібороба та агронома, щоб розкрити весь його потенціал. У колгоспах не змогли досягти такої культури».

Ноутніл передбачає мульчування посівів – дроблення пожнивних залишків (соломи, стебел соняшника та кукурудзи).
Класична оранка та культивація викликає розпад органічної речовини, стабільних сполук у ґрунті, вуглець окислюється та вивільняється у вигляді вуглекислого газу. «Ноуніл» залишає вуглець у грунті.

І ось тепер Cargill надала фермерам США доступ до вуглецевого ринку, що формується, через інтернет-сервіс Cargill RegenConnect. Американські землероби, які зареєструвалися у програмі, зобов’язуються перейти на відновлювальні методи ведення сільського господарства.

Протягом року вони звітують, як і які товарні культури сіяли на конкретних полях, які культури використовували як покрив. На основі цих даних, а також за допомогою дистанційного моніторингу та моделювання стану сільськогосподарських культур та ґрунту Cargill спільно з компанією Regrow (провідна фірма з вимірювання викидів вуглецю) оцінює, скільки вуглецю було депоновано господарством. І кожну тонну вуглецю фермеру виплачується премія. У сезоні 2022/23 вона становитиме $25 доларів за тонну вуглецю на акр (0,4 га, або $62 на гектар).

У поточному році Cargill розповсюдила програму на 15 штатів США поки що на площі 4 млн. га.


Залишити коментар