Старовинний рецепт печеної риби на соломі

печена риба на соломі

Фото з мережі.

Печена риба на соломі – це традиційна страва Вінниччини, яка дозволяє отримати неповторний аромат і смак. Солома надає рибі особливий димний присмак і допомагає зберегти соковитість м’яса під час запікання.

Вибір риби та підготовка інгредієнтів

Для приготування за вінницьким рецептом підходить коrop, щука, судак або товстолобик вагою 1,5-2 кілограми. Рибу очищають від луски, видаляють нутрощі, але залишають голову і хвіст. Обов’язково промивають холодною водою і обсушують паперовими рушниками.

Для маринування потрібно: 2 столові ложки солі, 1 чайна ложка чорного перцю, 2 лаврових листки, 3-4 зубчики часнику, сік половини лимона. Також знадобиться пучок свіжого кропу або петрушки.

Солому використовують чисту, без домішок сіна або трави. Краще підходить пшенична або житня солома, попередньо замочена у воді на 30 хвилин.

Маринування та підготовка до запікання

Рибу натирають сіллю і перцем зсередини і зовні. Часник подрібнюють і змішують з лимонним соком, цією сумішшю обмазують тушку. Всередину кладуть лавровий лист і зелень.

Замариновану рибу залишають на 2-3 години в холодильнику. За цей час м’ясо просолюється і набуває аромату спецій. Перед запіканням рибу обгортають марлею або тонкою тканиною.

Процес запікання на соломі

Духовку розігрівають до 200 градусів. На дно великої форми або деко стелють шар вологої соломи товщиною 5-7 сантиметрів. Зверху кладуть рибу, обгорнуту тканиною.

Рибу повністю засипають соломою, залишаючи невеликі отвори для виходу пари. Форму щільно накривають фольгою або кришкою. Запікають 45-60 хвилин залежно від розміру риби.

Готовність перевіряють дерев’яною паличкою – вона має легко проколювати м’ясо біля хребта. Готову рибу обережно виймають з соломи, очищають від тканини.

Подача

Печену рибу подають на великому блюді, прикрашеному свіжою зеленню. Окремо подають вареній картоплі, квашену капусту або соління. Добре поєднується з хроном або часниковим соусом.

За вінницькою традицією рибу розрізають на порції прямо за столом. М’ясо виходить надзвичайно ніжним і ароматним завдяки приготуванню на соломі. Страва має неповторний димний присмак і золотисту скоринку.

Читайте також: Готуємо лемішку за традиційним рецептом.


Залишити коментар