Нд. 29 Вересня 2024

Іспанські вчені розробили салат, який у 30 разів корисніший ніж звичайний

Іспанські вчені створили метод збільшення бетакаротину в рослинах.

біозбагачення листя

Фото: UPV.

Науковці Іспанії розробили інноваційний метод біозбагачення листя та інших зелених рослинних тканин, збільшуючи в них вміст здорових речовин, таких як бета-каротин — основний попередник вітаміну А в раціоні людини, пише ArgoPortal.

Деталі дослідження

Про це говориться у повідомленні Політехнічного університету Валенсії (UPV), науковці якого разом з колегами з Науково-дослідного інституту молекулярної та клітинної біології рослин (IBMCP) та спільного центру Іспанської національної дослідницької ради (CSIC) увійшли до групи дослідників.

Інноваційний підхід до біозбагачення

Робота демонструє, що за допомогою біотехнологічних методів і обробки з високою інтенсивністю світла рівень бета-каротину в листі можна збільшити до 30 разів шляхом створення нових місць для його зберігання без впливу на життєво важливі процеси, такі як фотосинтез.

Значення бета-каротину для здоров’я

Бета-каротин є одним із основних каротиноїдів, пігментів, що природним чином містяться в рослинах та інших фотосинтезуючих організмах, які приносять користь здоров’ю, мають антиоксидантні, імуностимулюючі та когнітивні властивості. Зокрема, бета-каротин є основним попередником ретиноїдів, хімічних сполук, які виконують важливі функції організму (зір, проліферація та диференціація клітин, імунна система), включно з вітаміном А.

Методологія дослідження

Дослідження проводили на рослинах тютюну (Nicotiana benthamiana) і салату (Lactuca sativa).

«Для нормального функціонування листя потребує таких каротиноїдів, як бета-каротин, у фотосинтетичних комплексах хлоропластів, — пояснює дослідник CSIC. — Коли в хлоропластах виробляється занадто багато або занадто мало бета-каротину, вони перестають функціонувати, і листя зрештою гине. Наша робота успішно виробляла та накопичувала бета-каротин у клітинних компартментах, де його зазвичай не виявляють, завдяки поєднанню біотехнологічних методів і лікування високою інтенсивністю світла».

Результати та перспективи

Результати цього дослідження показують, що можна збільшити рівень бета-каротину в листі шляхом створення нових місць для його зберігання поза фотосинтетичними комплексами. Комбінація кількох стратегій досягла 30-кратного збільшення доступних рівнів бета-каротину порівняно з необробленим листям. Велике накопичення бета-каротину також додало листям салату характерного золотистого кольору.

За словами дослідників, відкриття того, що бета-каротин може вироблятися і зберігатися на дуже високих рівнях і в більш біодоступній формі за межами місць, де він зазвичай міститься в листі, «являє собою дуже значний прогрес для поліпшення харчування шляхом біозбагачення овочів (салату, мангольду або шпинату), не втрачаючи їхнього характерного запаху та смаку».


Залишити коментар