Пн. 16 Вересня 2024

Ціни на помідори в Україні б’ють семирічні рекорди

Дефіцит врожаю провокує стрімке зростання цін.

подорожчання помідорів

Фото з відкритих джерел.

Український ринок помідорів переживає значні цінові коливання. Четвертий тиждень поспіль спостерігається тенденція до подорожчання помідорів, що викликає занепокоєння як у споживачів, так і у експертів галузі. Аналітики проєкту EastFruit та фахівці оптового ринку “Шувар” відзначають рекордне зростання цін на томати, яке сягнуло найвищих показників за останні сім років.

Фактори впливу на ціноутворення

Основною причиною стрімкого подорожчання помідорів експерти називають суттєве скорочення пропозиції. Виробництво у місцевих тепличних комбінатах зменшилося, а несприятливі погодні умови призвели до втрати значної частини врожаю ґрунтових томатів. Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу ринку “Шувар”, пояснює:

“Основними причинами є зменшення врожаю через аномальні погодні умови в липні та загальне скорочення пропозиції, що пов’язано із завершенням сезону відкритого ґрунту”.

Цінова динаміка та прогнози

Сьогодні ціна на помідори в Україні коливається в межах 40-55 грн/кг, що в середньому на 12% вище, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Порівняно з кінцем серпня 2023 року, вартість томатів зросла у 2,4 раза. На оптовому ринку “Шувар” салатний помідор коштує 45 грн/кг, тоді як торік у цей час його ціна становила 25 грн/кг.

Експерти ринку прогнозують подальше зростання цін на помідори. Тетяна Попович зазначає:

“Ймовірно, ціни продовжать зростати і найближчими тижнями”.

Аналітики пов’язують це з очікуваним скороченням вибірок у місцевих господарствах та стабільно високим попитом на тепличні томати.

Раніше ми писали про те, які овочі борщового набору здорожчали.

Які овочі борщового набору здорожчали


Залишити коментар