Ср. 15 Травня 2024

На Полтавщині збудують 4 заводи

У Полтавські області планують побудувати чотири сміттєпереробні заводи. Відповідний Меморандум про співробітництво щодо розвитку інфраструктури управління відходами підписали міністр захисту навколишнього середовища Руслан Стрілець, голова ОВА Філіп Пронін та керівники чотирьох громад.

Про це під час візиту на Полтавщину на брифінгу розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, повідомляє Рубрика.

У чому проблема?

За рік в Україні утворюється понад 10 млн тонн відходів. Одне із завдань Мінприроди – зробити так, щоб захоронення сміття стало невигідним, а перероблення, навпаки – приносило заробіток та інвестиції.

“Система управління відходами, на відміну від сьогоднішньої збиткової, вона може потенційно стати прибутковою, при цьому без значного збільшення оплати цієї послуги”, — каже Руслан Стрілець.

Яке рішення?

За даними Полтавської ОВА, щороку в області утворюється близько 280 тисяч тонн твердих побутових відходів.

«Наша спільна мета – запустити процеси створення у регіоні сміттєобробного кластера, який вирішить проблеми з відходами. Євроінтеграційний рамковий закон “Про управління відходами” відкриває двері інвесторам та створює умови для створення в Україні сучасної сміттєпереробної інфраструктури», – заявив Руслан Стрілець.

Полтавщина – це другий регіон в країні, який бере участь у міністерському проєкті і який підписав меморандум про співробітництво на рівні міністерство – область – громада.

«Це дозволить ефективніше співпрацювати за різними напрямами. А головне – побудувати чотири сміттєпереробні заводи в Полтавській, Кременчуцькій, Лубенській і Кобеляцькій громадах», –зазначив Пронін.

Як це працює?

Чотири заводи у цих громадах дозволять логістично “покрити” сміттєпереробкою всю Полтавщину. Вони застосовуватимуть одразу декілька сучасних технологій обробки – переробку органічних відходів з подальшим виробництвом біометану, глибоке сортування з виділенням ресурсоцінних матеріалів тощо.

Орієнтовно потужності зможуть переробляти до 500 тис. тонн відходів на рік. Вартість такого проєкту – близько 120-130 млн євро.

На Полтавщині заводи можуть запрацювати вже за декілька років. Для цього є необхідне підґрунтя.


Залишити коментар