Україна встановила рекорд з експорту лохини

Фото: з відкритих джерел.

За інформацією аналітиків EastFruit, у 2023 році Україна встановила історичний рекорд експорту лохини, вперше поставивши на зовнішні ринки трохи понад 4 тис. тонн цієї блакитної ягоди у свіжому вигляді.

Для учасників ринку такий показник експорту став великою несподіванкою з огляду на триваючу військову агресію росії проти України та величезні логістичні складнощі, з якими стикалися українські експортери внаслідок блокування кордонів з Україною польськими чи то фермерами, чи то автоперевізниками.

“В Україні дуже багато молодих плантацій лохини, тому середня врожайність, а отже, і виробництво ягоди зростає природним чином, навіть без збільшення площ. Однак і площі лохини в країні також продовжують зростати, тому що на тлі зростаючого експорту ягоди, цей бізнес залишається інвестиційно привабливим, за умови розумного підходу до його планування та впровадження. Ну і третій важливий фактор – це зниження внутрішнього попиту після того, як мільйони громадян України були змушені покинути свою країну, рятуючись від агресії північного сусіда”, – говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО).


Залишити коментар