Пн. 29 Квітня 2024

Які горіхи найкорисніші для організму

Горіхи містять багато поживних речовин – вітамінів, мінералів, клітковини і корисних жирів. Завдяки цьому вони цілюще впливають на серце, судини та мозок. Особливо корисні вони для людей похилого віку. 

На прилавках магазинів можна побачити величезний вибір різних горіхів. Чим вони корисні і як їх правильно вживати?

  • Волоські горіхи містять ненасичені кислоти омега-3 та омега-6, що знижує ризик атеросклерозу.
  • Фундук покращує пам’ять завдяки високому вмісту вітамінів Е та H, а також знижує тривожність і позитивно впливає на серце та судини.
  • Фісташки містять вітаміни В1, В6, В9, фолієву кислоту, мідь, кремній, покращують стан шкіри та волосся.
  • Мигдаль містить багато вітаміну Е та кобальту, необхідних для кровотворення, засвоєння заліза та нормальної роботи нервової системи. Солодкий мигдаль безпечний для вживання і його можна їсти у сирому вигляді. Гіркий мигдаль перед вживанням обов’язково необхідно обсмажувати, тому що в ньому міститься отрута амігдалін, небезпека якого після теплової обробки знижується.
  • Кеш’ю багатий на мінерали – цинк, залізо, магній, корисний для зору роботи мозку. Ці горіхи не можна їсти сирими та неочищеними, оскільки між шкаралупою та оболонкою містяться токсичні речовини. Спочатку кеш’ю чистять і обсмажують, що руйнує токсини.

ВАЖЛИВО! Будь-які горіхи дуже калорійні, тому їх можна з’їдати по одній порції на день: наприклад, 10-15 горіхів солодкого мигдалю, 3-4 штуки волоського горіха, 20 фісташок, 5-7 штук фундука. У великих кількостях горіхи погано впливають на печінку і можуть спричинити болі в жовчному міхурі, а також викликати алергічну реакцію.


Залишити коментар