Ср. 24 Квітня 2024

Україна увійшла до ТОП-3 постачальників агропродукції до Туреччини

Торік Україна експортувала до Туреччини агропродукції на суму 1,4 мільярда доларів, що на 71% більше, ніж роком раніше.

Таким чином, Україна стала другим найбільшим постачальником агропродовольчої продукції до Туреччини та посіла 11% у структурі турецького імпорту продукції АПК, поступившись лише Росії, повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу “Українського клубу аграрного бізнесу”.

Зазначається, що основні види продукції, яку Україна постачала минулого року – соєві боби (31% в структурі загального експорту в Туреччину), кукурудза (24%), пшениця (16%) і висівки (8%).

Водночас імпорт сільгосппродукції в Україну з Туреччини збільшився на 12% – до 263,7 мільйона доларів.

“Торговельне сальдо становить 1,1 мільярда доларів, а це значить, що Україна є нетто-експортером продукції АПК до Туреччини”, – наголошується в повідомленні.

Основними продуктами, які Україна закуповувала в Туреччині, стали цитрусові (34% у загальній структурі), свіжі помідори (11%) і виноград (6%).

“Зараз тривають переговори щодо підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Туреччиною, що може позитивно вплинути на торгівлю агропродовольчою продукцією між цими країнами внаслідок скасування або зменшення мита на зазначену продукцію”, – зауважив аналітик УКАБ Андрій Мартиненко.


Залишити коментар