Вт. 19 Березня 2024

Стало відомо, скільки держава отримає від приватизації Укрспирту

Від приватизації ДП “Укрспирт” держава виручить не більше 1 млрд грн. Про це свідчать розрахунки, проведені Профспілкою державного підприємства, передає УНН із посиланням на опублікований у Facebook документ.

У своїх застереженнях до президентського законопроекту про демонополізацію спиртової галузі №2300 вони вказують, що очікувані владою надходження 6 млрд грн в бюджет – помилкові.

“Згідно з балансом ДП станом на 30 вересня 2019 року вартість основних засобів становить 494 млн грн, а їх залишкова вартість – 172,7 млн грн, загальна вартість активів становить 882,8 млн грн. Це свідчить про те, що максимально можливі надходження від приватизації ДП “Укрспирт” становлять не більше 1 млрд гривень”, – прогнозують працівники ДП.

Водночас, щороку Укрспирт сплачує до бюджетів усіх рівнів понад 400 млн грн, у тому числі єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (понад 80 млн грн) та податок на доходи фізичних осіб (понад 70 млн грн).

Тож, запропонована Президентом України демонополізація спиртової галузі (проект закону №2300 – ред.) матиме низку негативних наслідків, переконані представники трудового колективу ДП “Укрспирт”.

“Якщо йти шляхом демонополізації, це призведе до деіндустріалізації, закриття виробництва, зменшення податкових надходжень та тотального безробіття. Роздача ліцензій приватним виробникам спирту призведе до того, що спиртова галузь буде безповоротно знищена”, – прогнозують в “Укрспирті”.

Не дасть очікуваних результатів і передбачена законопроектом лібералізація з надання ліцензій на виробництво спирту етилового, кажуть у держкомпанії.

“У цьому випадку виробничі потужності ДП “Укрспирт” будуть не затребувані, а очікувані надходження у 5-7 млрд грн до держбюджету не надійдуть”, – переконані співробітники підприємства.

Натомість, розумна приватизація підприємства гарантує стабільні надходження до державного бюджету та робочі місця працівникам, переконують в ДП “Укрспирт”.

“Держава стабільно отримуватиме надходження у вигляді сплати податків понад 400 млн грн та забезпечить робочими місцями 5000 осіб”, – наголосили вони.

Для того, аби збільшити експорт вітчизняного спирту, треба зменшити його собівартість, і цього можна досягти шляхом “відчеплення” неробочих заводів, на які щороку витрачається близько 250 млн грн, додали співробітники держкомпанії.


Залишити коментар