Чт. 19 Вересня 2024

Чашка кави може продовжити життя

Фото з відкритих джерел.

Щоденна чашка кави компенсує роки життя, проведені в офісному кріслі або на дивані. Напій, що бадьорить, може навіть знизити ризик смерті – такого висновку дійшли вчені з університету Сучжоу в  Китаї.

Вони проаналізували стан здоров’я та звички 10 тисяч американців, а результати своєї роботи опублікували у BMC Public Health.

Дослідження показало: ті, хто п’є каву регулярно, захищені від негативних наслідків гіподинамії, навіть якщо сидять шість і більше годин на день. Імовірність померти у них у 1,5 раза нижча, ніж у тих, хто не п’є кави при сидячому способі життя.

З’ясувалося, що вживання цього напою по суті зводить нанівець зв’язок між малорухливістю та смертністю від серцево-судинних захворювань та інших причин. Це дивно, що навіть фізичні вправи що неспроможні повністю захистити від довгострокових наслідків сидячого життя – діабету другого типу, хвороб серця чи інсульту.

Поки неясно, чому кава має такий захисний ефект і яка ідеальна доза. В учасників дослідження, які вживали його, смертність від серцево-судинних захворювань зменшувалась незалежно від кількості випитої кави. У тих, хто пив понад 2,5 чашки на день, був нижчий ризик смертності від будь-яких причин. Дослідники припускають, що кофеїн прискорює обмін речовин та зменшує запалення, знижуючи ймовірність розвитку діабету, серцево-судинних та дегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Паркінсона). Деякі сполуки, що містяться навіть у каві без кофеїну, можуть бути багаті на антиоксиданти.


Залишити коментар