5 трендів у харчуванні, які чекають нас у найближчі роки

Тренди ми задаємо самі, і робимо це вже зараз. І називаємо трендами те, що не досягло промислових масштабів, та прекрасно розуміємо, що саме за цим наше майбутнє. Ми поступово відмовляємося від тваринного м’яса – веганів та вегетаріанців все більше – але і це ще далеко не все. До вашої уваги 5 трендів харчування, які, як показує сьогодення, мають великий потенціал у майбутньому.

Тренд №1: здоровий спосіб життя

Наразі спостерігається зацікавлення здоровим способом життя, і ця тенденція лише зростає. Невіддільна частина ЗСЖ – правильне і корисне харчування. Що сучасна індустрія пропонує нам? Це їжа для спортсменів, низькокалорійні продукти й загалом збільшення частини натуральних інгредієнтів в новинках харчових продуктах. Також ще одна тенденція – збільшення інтересу до пробіотиків та пребіотиків. Пробіотики – це живі мікробіологічні харчові добавки, які уражають шкідливі мікроорганізми, відновлюючи мікробний баланс кишківника. Пребіотики – це неперетравлювані компоненти їжі, які вибірково стимулюють ріст і/або активність захисної мікрофлори кишківника людини й поліпшують тим самим її здоров’я.

Тренд №2: вегетаріанство і веганство

Це не одне й те ж. Вегетаріанство – це система рослинного харчування, яка дозволяє певні продукти тваринного походження (яйця, молоко, наприклад), але виключає м’ясо, рибу та птицю. Веганство – це вид дієти, прихильники якої не їдять м’ясо тварин і будь-які продукти тваринного походження (молоко, яйця, мед, ікра тощо). Також веганство – це відмова від усього тваринного не лише в їжі, але й, наприклад, в одягу. Відмова від шкіряного взуття, хутряного одягу та ін.
І все це не є спеціальною дієтою, це досить самостійний напрямок в харчуванні. Що підтверджує розвиток харчової промисловості та новинки продуктів. Так, вже не є новинкою рослинне м’ясо, білок, отриманий з комах або рослин – і при цьому це не дуже дорого коштує. Скоріше навпаки, рослинна їжа доволі доступна. В найближчому майбутньому очікуємо ще більше їжі на рослинній основі!

Тренд №3: відмова від продуктів, що викликають алергію або нестерпність

Так, останнім часом споживачі все частіше відмовляються від цукру, надаючи перевагу замінникам. Виробники харчування та напоїв теж враховують таку тенденцію, що і відображається на складі їх продукції. Навіть PepsiCo відмовились від виробництва напоїв з високим вмістом цукру, сталось це ще у 2021 році.
Другий момент – безглютенова їжа, переважно це хлібобулочні вироби, і молоко без лактози, нестерпність якої спостерігається у великої кількості людей. Так, якщо ви полюбляєте каву з молоком, то зовсім “безболісно” можете перейти на каву, наприклад, з гречаним або мигдальним молоком – це не тільки корисно, а й смачно.

Тренд №4: інтуїтивне харчування

Справжнім сплеском інтуїтивного харчування (IX) став час карантину, викликаного коронавірусом. Але вперше така концепція, як альтернатива дієтам, була створена ще в 1995 році. Вона засновується на тому, що наше тіло саме підказує нам, що і коли потрібно їсти. Тобто, головне – позбутися “продовольчого поліціянта”, який у нас в голові дорікає нам за зайвий з’їдений шматок торта. Інтуїтивне харчування – це повна довіра до себе, до свого глузду, а не дієтам і рекламам. А дослідження підтверджують, що ІХ сприяє гарному самопочуттю, нормалізації ваги, підвищенню рівня хорошого холестерину та ще багато позитивного – наприклад, упевненість у собі.

Тренд №5: безвідходна кулінарія

Уявіть собі, що близько третини усіх продуктів, які виготовляються, йдуть у смітник. Або, як мінімум, не використовуються за призначенням. Людство почало щось розуміти – що це неправильно – і таким чином з’явився підхід, гасло якого “На кухні не викидаємо нічого”. У багатьох країнах прогресивного світу можна зайти в ресторан і замовити страву, приготовану з… відходів. Але не лякайтесь – в руках майстрів-кулінарів навіть очистки картоплі можуть стати інгредієнтом смачної страви. Чи можна це втілювати в домашніх умовах? Так, без сумнівів. Найпростіше, з чого можна почати – це сухофрукти, які залишилися після випитого узвару. За допомогою блендера ви перетворюєте їх у матеріал для оладків – кілька хвилин у духовці, і запашна випічка готова!


Залишити коментар