Сб. 18 Травня 2024

Масова загибель бджіл після обприскування ріпаку на Чернігівщині

бджоли

Мертві бджоли, фото Zemliak.com

Днями мертві бджоли були виявлені на пасіці поблизу села Нехаївка, що на Чернігівщині. Власник Сергій Реуцький виявив комах на власній пасіці. Про це пише Zemliak.com.

За словами пасічника із посиланням на агронома місцевого підприємства, у ніч на 3 травня було проведено обприскування ріпаку препаратом Біскайя, який виробник позиціонує як небезпечний для бджіл 3 класу небезпеки.

«Сьогодні (3 травня — ред.) до вильоту бджіл поїхав закрити льотки. А там перед льотками і на дні вуликів кучі бджіл. На сусідній пасіці також така картина. Агроном розмовляв нормально, пропонував подивитись каністри з-під препарату», — каже Сергій.

Як зазначає сам пасічник, по інформації з інтернету цей препарат «Біскайя» не може спричинити таку масову загибель бджіл.

«Вчора я не був удень на пасіці, а по мертвих бджолах на прилітках та долі, схоже, що отруєння було ще вдень…  Бджоли чистили вулик від мертвих бджіл ще вночі, вилізли з вулика від отрути на повітря», — додав Сергій Реуцький.

Під час поїздки в сторону Коропа Сергій Реуцький помітив, що інша фірма о 8 годині ранку готується вносити гербіциди Сахара та Напалм.

«Працівники не назвались, сказали, що вони не ріпак обприскують, навіть не дали, щоб каністри сфотографував. Ці препарати 3 класу, тобто теж малонебезпечні.Також бджоли стоять в селі Сохачі ,там така ситуація була вже вчора вдень. Подзвонив пасічнику в Сохачі, в нього теж отруєння бджіл. Подзвонив до знайомого бджоляра в Лебедин — там поки нормально, але в Нехаївці теж є потрави», — додав Сергій.

Пасічник каже, що винного не знайдеш. Бджоли зареєстровані. Пасіка по аналізах здорова.

«Зараз вулики зачинені, вмерла льотна бджола. Що буде до вечора — ще не ясно. Травлені бджоли агресивні. Перевезти їх фактично нікуди, бо нині багато агрофірм обробляють поля пестицидами…», — каже Сергій Реуцький.

 


Залишити коментар