Пт. 26 Квітня 2024

У Мінагро роз’яснили умови надання грантів для створення та розвитку теплиць

Для забезпечення продовольчої безпеки, створення нових робочих місць та активізації економіки запущено систему отримання грантів на розвиток тепличного господарства. Про механізм їх отримання йшлося на вебінарі, організованому Всеукраїнським Конгресом Фермерів, Всеукраїнською асоціацією громад спільно з міністерством агрополітики і продовольства.  Повідомляє пресслужба ВКФ, пише  agronews.ua.

Як зазначив заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький:

«В умовах обмежених ресурсів, робимо усе можливе для досягнення кількох цілей: створення нових робочих місць в агросекторі на сільських територіях, розвиток економіки і релокація бізнесів з тимчасовоокупованих територій та створення доданої вартості. Ми говоримо про продукцію, яку ми можемо виробляти в Україні, забезпечувати вітчизняного споживача, а в перспективі ми очікуємо на зростання експорту відповідної продукції. Для цього вже багато чого зроблено з точки зору відкриття ринків».

На першу тисячу заявок фермер сплачує тільки 30% коштів, решту видають  грантом, сума якого не може перевищувати ₴7 млн.

Наступні заявки передбачають грант до 50% вартості, але не більше ₴5 млн і 50%+ частка коштів фермера.

У ході заходу учасникам повідомили про умови та механізм надання гранту:

  • Гранти надаються на будівництво однієї модульної теплиці орієнтовною площею 2 гектари (від 1,6 до 2,4 га) відповідно до типового проекту. Кількістю створених робочих місць має бути не менше 40;
  • Гранти надаються за умови співфінансування з отримувачем у такому співвідношенні для першої 1000 заявок: не більше 70 % (але не більше 7 млн грн) вартості проекту будівництва модульної теплиці — за рахунок грантів, не менше 30 % — за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних). Для всіх наступних заявок за рахунок грантів — не більше 50 % (але не більше 5 млн грн) вартості проекту будівництва модульної теплиці, за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних) — не менше 50 %;
  • Гранти надаються лише одному отримувачу з урахуванням пов’язаних із ним осіб;
  • Реалізацію проекту будівництва модульної теплиці отримувач повинен здійснювати на землях, право власності та/або користування на які підтверджено належними правовстановлювальними документами на строк не менше семи років.

Також учасників поінформували про вимоги до типового проекту модульної теплиці та дали відповіді на поставлені запитання.

Заява на отримання гранту разом з проєктом типової теплиці фермер може зареєструвати у Дії або у відділенні банку. Перевірка триватиме до 5 діб і випадку помилок, банк повідомить заявника.

Мінагрополітики повідомляє про рішення отримувача, банк і Мінекономіки,  а рішення про надання гранту ухвалюється Мінагрополітики протягом 10 діб.

Запис вебінару: https://youtu.be/mKoYgJ1f77U


Залишити коментар