Пт. 26 Квітня 2024

В Україні набуває популярності обліпиховий бізнес

Чагарник обліпихи – невибагливий та морозостійкий. Його середня тривалість життя – 20 років. В Україні наразі майже немає конкуренції з вирощування цієї культури.

Тренд на обліпиху тільки набирає обертів, тому важливо не пропустити момент, який дасть можливість отримати додатковий прибуток та порадувати «сонячною ягодою» споживачів, йдеться у матеріалі АгроЮг.

Фахівці рекомендують починати обліпиховий бізнес з 10 га.

За рекомендацією експертів, вирощувати обліпиху вигідніше як нішеву культуру, бо за розрахунками плантація окупиться упродовж приблизно 4 років. Обов’язково потрібно врахувати, що обліпиха дводомна рослина, тому на ділянці повинні бути присутні рослини жіночого (листки саджанця мають зелений колір) та чоловічого (листки мають сизий колір з нальотом) типів. Рекомендоване співвідношення 4:1. Найбільша урожайність чагарнику настає на 8-10 рік життя, залежно від сорту.

Найбільші складнощі можуть виникнути при зборі врожаю. Обліпиху при вирощуванні у промислових масштабах можна збирати причіпним комбайном WJ, що призначений для збору чорної, червоної смородини, аґрусу, чорноплідної горобини, обліпихи, шипшини та інших кущових ягід. Але у більшості випадків урожай збирають вручну. Це трудомісткий процес, тому й ціна на обліпиху та продукти її переробки відповідна (внутрішня ціна залежить від сорту та складає від 100 грн/кг). Термін збору залежить від терміну плодоношення того чи іншого сорту. Також важливо визначитися для виготовлення якого продукту знімається врожай. Наприклад, якщо це буде варення або компот, ягоду потрібно збирати у кінці серпня на початку вересня, бо саме в цей час плоди мають щільну структуру та не дають багато соку. До того ж в цей період обліпиха має високий вміст аскорбінової кислоти. Через два-три тижні ягоди будуть придатні для виготовлення олії. Але дуже важливо не пропустити цей момент, бо потім ягоду складно зняти з гілки не пошкодивши. Полегшити збір можна тільки обравши сорти у яких плодоніжка значно довша (Чуйська, Дар Катуні).

У наш час також пропонуються сорти, що не мають шипів та є самоплідними. Наприклад, Великан, Сонячна, Есель. Найбільш урожайним для вирощування у промислових масштабах рекомендований сорт Ботанічний з великою ягодою. При правильному догляді з одного 5-річного дерева цього сорту можна зібрати до 20 кг урожаю. Крім того, не менший попит мають саджанці продуктивних сортів.

Обліпиха – це ще й гарний декоративний чагарник, що вимагає ретельного підрізування тільки після 10 років життя, тому може бути використаний у ландшафтному дизайні.
Видання зазначає, що ринок збуту обліпихи збільшується з кожним роком, як говорять експерти, майже у 10 разів. За досвідом фахівців, основний обсяг продукції вдається реалізувати всередині країни, тому не обов’язково шукати іноземних імпортерів.

Зараз обліпиха є однією з перших серед рослин за кількістю корисних речовин. У ній корисним можна вважати усе – від листків до коріння, тому й отримала рослина такі народні назви як «комора сонця», «золота ягода», «святі плоди». Обліпиха звичайна або швець звичайний містить понад 190 поживних речовин, з них тільки вітаміну С в 10 разів більше, ніж у лимоні. Але найдивніше те, що у рослини відсутній фермент, через який під час теплової обробки руйнується вітамін С. Тому компот або варення з цієї ягоди так само корисні, як і свіжа ягода.


Залишити коментар