Житомирщина залишилась з одним цукровим заводом на весь регіон
Як один завод забезпечує цукром усю Житомирську область
Фото з відкритих джерел
Цукровий сезон на Житомирщині ледь не зазнав краху. Уся переробка буряків у регіоні зосереджена в руках єдиного підприємства. Таку інформацію оприлюднила обласна держадміністрація з посиланням на профільний департамент.
Площі скоротились, але врожай тримається
Цього року фермери засіяли цукровими буряками лише 4,8 тисячі гектарів. Для порівняння: минулого сезону було 6,7 тисячі. Скорочення майже на дві тисячі гектарів виглядає відчутним. Проте господарства зібрали 235,1 тисячі тонн солодких коренів при середній урожайності майже 495 центнерів з гектара.
Основним виробником культури виступило ТОВ «Сігнет-Центр». Окрім нього буряками займались ПАФ «Єрчики», ПСП «Сокільча», ПСП «Савеці» та кілька інших господарств. Але левова частка врожаю припадає саме на «Сігнет-Центр».
Вертикальна інтеграція по-житомирськи
Сезон цукроваріння стартував 27 вересня на єдиному працюючому заводі в області. Підприємство розташоване в селі Андрушки Житомирського району та входить до групи компаній SIGNET. Власне, тут і криється секрет успіху — повний цикл від поля до готової продукції під торгівельною маркою «Cygnet Agrocompany».
Станом на початок грудня завод уже прийняв 180 тисяч тонн сировини. Вироблено близько 24 тисяч тонн білого цукру. Цікаво, що цукристість буряків сягнула 17,14%, що навіть трохи краще за минулорічний показник.
Плани амбітні, але реалістичні
Керівництво «Сігнет-Центру» планує до завершення сезону переробити 205 тисяч тонн цукросировини. Очікуваний обсяг виробництва — 30 тисяч тонн готового продукту. Це майже точно відповідає торішнім показникам. Фінішна пряма виробничого марафону призначена на 12 грудня.
Чи вистачить цього для регіону? За розрахунками фахівців, Житомирська область потребує щорічно близько 50 тисяч тонн цукру для населення та промислових потреб. Власне виробництво покриває лише частину цього обсягу. Решту довозять торговельні мережі з інших областей України. Плюс є перехідні залишки від попередніх сезонів.
Тож дефіциту солодкого продукту чиновники не прогнозують. Хоча ситуація з монополією одного заводу виглядає дещо вразливою. Адже по всій Україні цього сезону працює 27 цукрових заводів проти минулорічних 29. Концентрація виробництва зростає, конкуренція слабшає.
Довідково: Цукристість буряків — важливий показник якості сировини, що визначає вихід готового цукру при переробці. Середній показник для України коливається в межах 16-18%. Чим вища цукристість, тим економічно вигідніше переробляти буряки.
Ми писали також: Ферма на Житомирщині виробляє органічні яйця.

Залишити коментар