Ягода, що бореться з раком: чим унікальна аронія

Чорна горобина. Фото з відкритих джерел

Чорноплідна горобина, відома як аронія, має високу концентрацію вітамінів і біологічно активних речовин із вираженими антиоксидантними властивостями.

Саме вони допомагають зменшувати окиснювальний стрес, який відіграє ключову роль у розвитку злоякісних пухлин, пише «РадіоТрек».

Вплив на різні типи раку

Дослідження показують, що вживання аронії може стримувати процеси, пов’язані з утворенням новоутворень у молочних залозах. Крім того, зовнішнє застосування екстракту ягід продемонструвало здатність уповільнювати прогресування раку шкіри.

Чим корисна аронія

  • містить значну кількість вітамінів А, С та групи В;
  • багата на поліфеноли та антоціани, що зміцнюють імунітет;
  • сприяє зниженню рівня запальних процесів в організмі;
  • допомагає зменшувати ризик мутацій клітин.

Окрім цього, чорноплідну горобину корисно споживати й при схильності до кровотеч, адже завдяки високому вмiсту вітаміну Р ці ягоди мають високу капiлярозмiцнювальну активнiсть. Калорійність аронії – невелика, лише 55 калорій на 100 грамів плодів. Тож терпкі ягоди, щойно вичавлений сік з них, звісно, без цукру, без остраху можуть споживати люди із надмірною вагою.

Осіння ягода з городу може сповільнити розвиток злоякісних пухлин

Аронієвий сік корисний при артеріальній гіпертензії, анемії, атеросклерозі, для очищення печінки. Тільки цей напій обов’язково потрібно розбавляти з водою у пропорції 1:1. А ось при виразковій хворобі шлунка й дванадцятипалої кишки, гіперацидному гастриті, вираженій артеріальній гіпотензії аронією краще не ласувати. Річ у тім, що речовини, на які багаті ці ягоди, містять кислоти, котрі здатні подразнювати слизову оболонку шлунка, а також понижують артеріальний тиск.

Найкраще зберігати ягоди без додавання цукру. Скажімо, сушити їх. Сушені ягоди просто додавайте до заварника з розрахунку чайна ложка аронії на склянку води. А збирати аронію слід до перших приморозків, бо підмерзлі ягоди швидко псуються.


Залишити коментар