До переліку нематеріальної культурної спадщини України внесли традицію випікання різдвяних пряників

випікання різдвяних пряників

Ілюстративне фото з мережі.

У Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України додано три нові традиції – обряд заплітання долі, випікання різдвяних пряників та храмове святкування Трійці в селі Шульгинка Луганської області. Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

Обряд заплітання долі

Весільний обряд заплітання долі зберігся у Стрийському районі Львівської області, а також у деяких інших регіонах, зокрема в Карпатах. Традиція передбачає символічне переплетення – коси, стрічок, ниток або трав – що уособлює початок нового життєвого етапу. У Стрийському варіанті це останнє дівоче заплітання перед весіллям. Нині обряд частково відновлено: його проводять у межах фестивалів, весіль чи дівич-вечорів.

Випікання обрядових різдвяних пряників

Цю традицію підтримують у Сумській, Полтавській та Харківській областях. Перші документальні згадки датуються XVIII століттям. Пряники готують у період різдвяних свят для дарування дітям, колядникам та хрещеникам. Вироби мають форм різних фігур: панянок (для дівчат), коників (для хлопців), пташок (універсальні). Тісто – пісне, підфарбоване буряковим соком, прикрашене білою глазур’ю та орнаментами. Пряники мають обрядовий характер і є частиною святкової культури.

Традиції храмового свята на Трійцю

Святкування у селі Шульгинка на Луганщині відоме з 1781 року – часу спорудження храму Святої Трійці. У день свята чоловіки збирають запашні трави, якими прикрашають оселі. Відбуваються богослужіння, освячення зілля та святкових страв, а також спільна трапеза. Основною стравою є пиріжки з сушеними фруктами. Святкування триває біля храму протягом усього дня, супроводжується співами та іграми.

Читайте також: “Засипана капуста” у списку нематеріальної культурної спадщини України.

“Засипана капуста” у списку нематеріальної культурної спадщини України


Залишити коментар