Пт. 20 Вересня 2024

“Медова криза” на Черкащині

Фото з відкритих джерел.

На Черкащині наразі є 2877 пасік та 111 тисяч бджолородин. За інформацією обласного управління агропромислового розвитку, тільки три відсотки з них підприємницькі, решта — домашні.

Нині бджільництво перебуває в кризовому стані – зменшилась кількість пасік, відповідно, зменшилась кількість пасічників. Про це розповіли в етері “Українського радіо Черкаси” директор пасічного кооперативу Юрій Гуслій та пасічник Володимир Гордієнко.

Кадровий голод

Зі слів Юрія Гуслія, основним викликом став кадровий голод на підприємствах: “Ситуація складна. На додачу до війни, яка накладає нестачу робочих рук, можливостей транспортування пасік, все це ускладнюється ще проблемами з купівлею необхідного інструменту і обладнання, проблеми з реалізацією меду, тому що масові заходи під питанням і пасічники не можуть їздити на ярмарки, не можуть реалізувати свій мед в інших містах, а також є проблеми з оптовою здачею меду гуртовикам».

Фото з відкритих джерел.

 

За його словами, ще є проблеми на кордонах, проблеми логістики, проблеми з самим перевезенням і це все ускладнює роботу.

«Моя думка, на жаль, бджільництво перебуває в кризовому стані. У нас зменшилась кількість пасік, відповідно, зменшилась кількість пасічників, немає можливості навчання повноцінного, навіть для молоді – це тільки онлайн, і на пасіках навчання проводити неможливо.

В комплексі значно погіршилось становище. За моїми підрахунками, бджільництво втратило третину своїх потужностей. Наше підприємство виготовляє обладнання для пасік, і рук не вистачає, як і коштів. Ще складно тим, що робота не ритмічна, є тільки поодинокі замовлення і це не дає змоги розвиватися”, – каже Юрій Гуслій.

Погана погода і високий попит на мед

Як пояснив пасічник Володимир Гордієнко, різкі зміни погодних умов вплинули на медозбір: “Цей сезон дещо гірший, ніж був минулого року. Спочатку була холодна весна і медозбір з акації був слабший, потім засуха. Погодні умови внесли свої зміни і медозбір цьогоріч менший, аніж минулого року, плюс витрати виросли. Все дорожче, а мед, на жаль, ні. Медоноси які були, так і залишились, тільки частина, зменшилась — кількість нектару і кількість меду”.

Фото з відкритих джерел.

 

Як розповів Юрій Гуслій, попит на мед не збільшився: “Люди хочуть чогось дуже нового і незвичайного. Почнемо з того, що основний споживач меду — це пенсіонери, які, на жаль, не мають коштів для того, щоб купляти мед. Зараз практично всі пасічники долучені до волонтерства, тому що у кожного є знайомі, є родичі, які вже вийшли на цільову допомогу, плюс донатим на збори, на дрони, яка є необхідність. Всі працюють індивідуально, але працюють”.


Залишити коментар