Чт. 19 Вересня 2024

Яких цін очікувати на малину і чорну смородину

Фото з відкритих джерел.

Передумов для зниження експортних цін на українську малину на сьогодні немає, а чорна смородина нині на піку своєї вартості. Про це ексклюзивно журналу «Ягідник» розповів президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник.

За його словами, нині у Європі відчувається дефіцит малини, тому ціни на ягоду зростають і така тенденція буде продовжуватися.

– Сезон збору української малини закінчиться орієнтовно за тиждень, і у подальшому  її вартість на зовнішньому ринку може зрости щонайменше на 10%, – вважає Тарас Баштанник.

Серед найбільших споживачів української малини – Німеччина, Франція, країни Балтії та Скандинавії.

Щоправда і в Україні цьогоріч ягоди менше у порівнянні з попереднім роком. Серед головних причин – негативний вплив погодних умов, а саме заморозків навесні та спеки влітку, а також брак працівників, щоб вчасно зібрати врожай.

– Тим часом, ціна на чорну смородину в Україні досягла свого піку і навряд чи буде зростати, звісно, якщо не виникне якихось надзвичайних передумов, – зауважив Тарас Баштанник.

Він розповів, що вирощування ягід відбувається циклічно, і на сьогодні плантації чорної смородини – у піку плодоношення.

Нагадаємо, Україна – друга в Європі і фактично друга у світі з виробництва чорної смородини. Станом на минулий рік її виробництво оцінювалося у майже 25 тисяч тонн – валовий збір всього в країні.

Українське сало потрапило до Книги рекордів


Залишити коментар