Нд. 24 Листопадаа 2024

Особливості весняної обрізки смородини

Основна мета обрізки – зберегти здоров’я куща, адже під час неї видаляються всі підморожені та сухі частини, а також пагони, пошкоджені хворобами чи шкідниками. Крім того, в процесі санітарного чищення проріджується крона, ягоди стають більшими, а їх кількість збільшується. Детальніше про особливості обрізки смородини написав на своїй сторінці у фейсбуці садівник Олексій Сорока.

– Весняна обрізка культури, незалежно від сорту, має кілька важливих особливостей. По-перше, її потрібно проводити лише під час вегетативного спокою, тобто на початку березня чи у жовтні вже після збирання врожаю. По-друге, під час процедури потрібно використовувати лише гострий продезінфікований інструмент, щоб у ранку випадково не потрапила інфекція. Крім того, після проріджування чагарник обов’язково потрібно підгодувати азотними добривами для стимуляції пробудження бруньок і зростання молодих пагонів, – зазначив Олексій Сорока.

Весна вважається не найкращим часом для проведення формування крони, тому більшість садівників вважають за краще обмежуватися санітарними заходами. Адже смородина належить до культур з раннім початком вегетації, тому після зими легко пропустити  час, що підходить для проріджування.

– Навесні насамперед видаляють сухі та пошкоджені гілки. Варто слід уважно оглянути чагарник на наявність симптомів хвороб. Якщо було виявлено пагони з ознаками грибка чи інфекції, їх слід негайно видалити. Якщо дозволяє час і бруньки на чагарниках ще не почала набухати, можна провести легке проріджування, видаливши всі трирічні гілки. Більше ретельне формування крони краще залишити на вересень, – написав садівник.

У перші роки життя культури основне завдання садівника – сформувати здоровий розлогий кущ, який приноситиме врожай. Надалі проріджування та формування куща смородини зводиться до видалення старих гілок, які лише загущують крону та позбавляють плодоносні пагони поживних речовин.

– Основна особливість процедури в тому, що її проводять по-різному для чагарників різного віку. Вперше гілки молодого саджанця вкорочують безпосередньо після посадки, залишаючи на кожному пагоні по 2-3 здорові бруньки. На другий рік чистку проводять лише на пагонах поточного року. Торішні залишають для формування сильних скелетних гілок. Для цього на одному чагарнику залишають всього 3-5 найсильніших гілок, а решту молодої порослі вирізають, – зазначив Олексій Сорока.

На третій та четвертий рік процедуру повторюють. Торішні пагони залишають недоторканими, та якщо з молодого приросту вибирають від 3 до 6 пагонів. Інші видаляють. Знищенню підлягають також сухі або пошкоджені гілки, причому їх потрібно вирізати незалежно від сезону, оскільки такі пагони можуть стати джерелом інфекції або грибка.

Коли кущ досягне п’ятирічного віку, його формування припиняють. У цьому щорічно видаляють гілки старше дворічного віку, оскільки  вони не приносять плодів, лише споживають поживні речовини. Також вирізають усі пагони, що загущають крону або ростуть близько до землі.

– Формування крони можна проводити і після зими, хоча найкращим часом для цього вважається осінь. Не варто боятися, що рани на чагарнику не затягнуться до холодів: культура зростає дуже інтенсивно і до зниження температури встигне повністю зміцніти. Якщо ви все ж таки вирішили провести процедуру після зими, варто завершити її до початку пробудження бруньок. В іншому випадку чагарник зазнає сильного стресу і може знизити плодоношення або навіть загинути, якщо він був ослаблений після зимівлі, – підсумував садівник.


Залишити коментар