Ср. 19 Лютого 2025

Ціновий тиск на українських сироварів призвело до зниження виробництва

український сир

Фото з відкритих джерел.

Українські виробники сиру опинилися перед загрозою втрати значної частини внутрішнього через активне зростання імпорту європейського ринку продукції. Основною причиною цього є диспаритет ціни: європейські сири значно дешевші за вітчизняні аналоги.

Основні чинники впливу

Зберегти конкурентоспроможність можуть:

  • Зниження ціни
  • Девальвація гривні

На сьогодні українські сировари знижують ціну, утримуючи вартість навіть традиційних сирів на рівні понад 300 грн/кг.

Імпорт у цифрах

У грудні 2024 року імпорт твердих, напівтвердих та білих сирів зріс на 50% відповідно з груднем 2023 року, досягнувши 4,6 тис. т. Європейські плавлені сірі збільшили свій збір на 28%, перевищивши 500 т.

Якщо така динаміка збережеться, європейські сірі можуть зайняти до половини всіх продажів в Україні. Однак за 2024 рік загальний імпорт сичужних сирів виріс на 11% (до 29 тис. т), а заплавлених — на 14% (до 4,6 тис. т), що залишається нижчим від додаткових обсягів 2021 року.

Проблеми

Через війну значна частина українських споживачів переходить за кордон або в окупації, що зменшує місткість внутрішнього ринку. Це ускладнює конкуренцію з дешевим імпортом.

Перспективи експорту

Попри труднощі, у 2024 році експорт напівтвердих сирів знизився на 9% (до 7 тис. т). Однак експорт плавлених сирів та сирних продуктів погіршився на 4% (до 4,2 тис. т). Логістика до пострадянських країн залишається дорогою, а на інших ринках українські сірі неконкурентоспроможні за ціною.

 


Залишити коментар