Пн. 29 Квітня 2024

“Теплий” та “холодний” метод зберігання цибулі-сіянки

Якщо цибулю-сіянку неправильно зберігати, може виникнути багато проблем. Посадковий матеріал може сохнути, гнити та проростати. Де і як зберігати сіянку, щоб вона не псувалась, пише Gazeta.ua.

Загалом є два методи зберігання сіянки – “теплий” та “холодний”. При обох важливо, щоб температура була не нижче -3℃ та не вище +25℃. Якщо зберігаєте цибулю “теплим” методом, температура має починатися від +14℃ і може доходити до +20… +25℃. При цьому вологість повітря має становити 50-60%. Але такий спосіб зберігання підходить не для всіх, а тільки для сіянки другої і третьої фракцій. У них діаметр цибулини становить 14-21 мм і 21-24 мм відповідно.

“Холодним” методом зберігають сіянку першої фракції, тобто дрібну, діаметр якої становить 8-14 мм. Цей спосіб передбачає температуру в межах -1… -3℃. Припустимо тримати цибулю при нулі. Вологість повітря при має становити 85-90%.

Однак, “Ахіллесовою п’ятою” для процесу зберігання сіянки є температура яровизації. Це близько +5… +8℃ із запасом до +10℃. Така температура стимулює сіянку до передчасного проростання. При цьому дихання цибулин посилюється, йде посилена втрата вологи, тому сіянка сохне. Разом з тим пробуджується і росте зародкова брунька.

Щоб цього не сталося, сіянку потрібно зберігати або в теплі, або в холоді. Перед посадкою цибулини слід прогріти при температурі +28… +30℃. Це знижує ймовірність стрілкування і збільшує стійкість до хвороб.

Сіянку можна прогріти протягом 45-60 хв. у теплій воді – до 50℃. Однак, спровокувати стрілкування можуть весняні заморозки.

Перець, який допомагає запобігти онкології, вирощують у Туреччині


Залишити коментар