Як зварити досконалу картоплю: поради від експерта Євгена Клопотенка

картопля

Вчора, 26 квітня, у деяких східноєвропейських країнах (зокрема Франції, Бельгії, Німеччині) відзначали День варіння картоплі.

Коли у XVI столітті картопля потрапила у Європу, її не одразу прийняли як їстівну рослину. Перш ніж картопля стала «другим хлібом» та набула народної популярності та любові, знадобились десятки років.

Але тепер картопля стала незамінним продуктом. Про неї навіть фільми знімають. Ось найяскравіші картини, на нашу думку.

Фільм «Бастард» (інші назви «Земля короля», «Меч короля») (2023) – історична кінокартина про освоєння нових земель біля Данії у середині 18-го століття. Головний герой намагається виростити картоплю на неродючих і ніким до нього не оброблюваних ґрунтах.

Фільм “Картопля” (2020) – це весела і дуже гумористична стрічка, яка змусить посміхнутися і розслабитися. В цій комедії дивовижна картопелька – символ Фінляндії.

В Україні картопля теж набула широкого вжитку.

Але чи знаєте ви, як правильно її зварити?

Ми заглянули на сайт гуру української кухні Євгена Клопотенка і пропонуємо вам його корисні поради та секретики.

Як обрати картоплю

Сорт картоплі справді важливий показник, на який варто зважати. Йдеться не тільки про колір чи відтінки смаку, але, найважливіше, про вміст крохмалю в бульбі. Чим більше крохмалю в коренеплоді, тим більше в ньому води й тим швидше він розварюється. Натомість чим менше крохмалю, тим краще картопля тримає форму. Визначити цей показник по зовнішньому вигляду неможливо, тому потрібно або орієнтуватися в сортах, або запитувати в продавця, або пробувати експериментальним методом. Загалом біла картопля містить найбільше крохмалю, а от червона та рожева – найменше. Також ви можете розрізати картоплину навпіл і потерти половинки одна об одну. Якщо з’являється білий крохмаль, це свідчить про його високий вміст.

Отож, для варіння картоплі в мундирах чи для салатів, краще обирати сорти з меншим вмістом крохмалю, щоб вони не розварювалися. Натомість для пюре краще брати саме крохмалисту картоплю, вона дасть однорідну текстуру страві, легко потовчеться та швидше звариться.

Як правильно варити картоплю

Якщо плануєте варити картоплю цілою, то оберіть однакові за розміром бульби, щоб вони одночасно приготувалися. Очистьте, за бажанням наріжте на однакові шматочки – чим вони менші, тим швидше коренеплід приготується. Після чищення не варто довго тримати картоплю у воді, бо вона втрачає свої смакові якості.

Тож картоплю покладіть до каструлі, залийте холодною водою та ставте на великий вогонь. Якщо картоплю залити окропом, вона буде огорнута крохмалем, а це нам не потрібно. Коли картопля закипить, зменште вогонь до середнього та додайте сіль з урахуванням пропорції 1 ч. л. без гірки на 1 кг картоплі. У процесі варіння буде з’являтися пінка, її варто прибирати ложкою, хоча це не обов’язково. З відвареної картоплі злийте воду та додайте шматочок вершкового масла до смаку.

Скільки варити картоплю

Час відварювання залежить від розміру. Так ціла картоплина в мундирі варитиметься 25-30 хв.

Очищена та нарізана крупними кубиками картопля звариться за 15-25 хв.

Нарізана дрібними шматочками картопля має бути готова вже за 15 хв.

Молода картопля звариться за 15 хв.

Як зрозуміти, що картопля готова? Проткніть її ножем, якщо картоплина легко зісквозне з леза — вона готова, якщо вам доводиться докладати зусиль, варіть ще кілька хвилин.

Як швидко зварити картоплю

На випадок, коли треба швидко приготувати вечерю, тримайте лайфхак. Спершу наріжте картоплю маленькими кубиками, так вона розвариться швидше. А потім додайте у воду шматочок вершкового масла, воно розтане та утворить на поверхні маслянисту плівку, яка пришвидшить процес відварювання.

Як приготувати картопляне пюре

Для картоплі пюре краще обрати сорти бульби, які містять багато крохмалю. Картоплю треба очистити та порізати на однакові шматочки начетверо, нашестеро чи навосьмеро залежно від розміру. Перекладіть у каструлю, залийте окропом, щоб зберегти максимальний вміст крохмалю, та варіть до готовності. Перевіряйте так само зубочисткою чи ножем. У процесі посоліть до свого смаку чи зробите це коли будете розминати бульбу. Якщо солити вже готову картоплю, ви радше використаєте менше солі.

Що можна додати до картоплі? Для більш насиченого смаку, радимо додати зубчик очищеного часнику, один лавровий лист та 2-3 горошини духмяного перцю на 1 кг коренеплоду. Товчіть бульбу спеціальною товкачкою. Саме цей кухонний гаджет зробить пюре пухким та однорідним. Не використовуйте блендер, тому що отримаєте клейку масу. Якщо після товкачки залишилися грудочки, скоріше за все, ви обрали воскову картоплю з низьким вмістом крохмалю, яка тримає форму навіть після тривалого варіння. Хоча в тій же Німеччині та Чехії така картопля з грудочками навіть більш популярна, ніж пюре.

Як відварити картоплю в мундирі

Для відварювання картоплі в мундирі беріть сорти з мінімальним вмістом крохмалю – червоні чи рожеві, тоді вони не будуть лопатися та розварюватися. Оберіть однакові за розміром бульби, щоб одночасно приготувалися, добре помийте їх кухонною губкою чи щіточкою, перекладіть у каструлю та залийте холодною водою. Варіть на середньому вогні приблизно 15-30 хвилин. Час залежатиме від розміру картоплі. Перевіряйте готовність зубочисткою. Якщо не впевнені, що варите саме воскову бульбу, додайте 2 ст.л. соняшникової олії для того, щоб картопля тримала форму та зменште вогонь до маленького. Час приготування збільшиться, але коренеплід не розвариться.

Як варити молоду картоплю

Якщо шкірка молодої бульби тоненька, не очищайте її, вона слугуватиме захисним бар’єром від розварювання. Просто добре помийте бульбу, перекладіть у каструлю, залийте водою та варіть на середньому вогні після закипання. Сіль додайте в процесі приготування. Молоду картоплю не радимо обирати для приготування пюре, бо воно вийде з грудочками та не таким пишним.

Натхнення вам і смачного!

Раніше ми писали: Секрети смачних дерунів: як готувати найапетитнішу страву з картоплі.


Залишити коментар