Пн. 29 Квітня 2024

Готуємо садові інструменти до зими

Восени господарі мають подбати про садові інструменти. Лопати, вила, сапки, граблі та секатори потрібно добре вичистити, щоб навесні ними знову можна було працювати.

Якщо цього не зробити, наступного сезону інвентар може стати непридатним. Про те, як правильно підготувати садове приладдя до зими, пише Gazeta.ua.

Насамперед потрібно ретельно очистити інструменти від усіх рослинних залишків. Для цього можна використовувати пластмасові скребки. Потім інструменти слід промити водою.

Залізний інвентар, наприклад, сапи, лопати, вила та граблі потрібно мити разом із держаками. Їх потрібно спочатку добре зволожити, а потім пройтися губкою або ганчіркою.

У процесі очищення інструментів важливе їх сушіння. Мокрими на зберігання їх залишати не можна, бо заіржавіють або покриються льодом. Слід добре просушити і дерев’яні держаки. Тому краще прибирати інвентар проводити прибирання краще у теплу погоду, щоб була можливість розкласти його на сонці на кілька годин. Якщо ж на вулиці прохолодно і сиро, сушити інструменти можна у приміщенні.

Після цього потрібно змастити металеві частини машинним мастилом, солідолом або навіть звичайною рослинною олією. Нею можна також протерти дерев’яні ручки.

Якщо ж ваші інструменти заіржавіли та затупилися, потрібно їх рятувати. Ефективними будуть спеціальні хімічні засоби, але можна спробувати й народні методи. Наприклад, замочити іржу на добу у водному розчині оцту (1:1) або лимонної кислоти (30 г на 1 л води). Можна замочити також у міцному чаї або кока-колі. Потім інструмент слід протерти паперовим рушником й зняти іржу металевою теркою або щіткою. А довести до блиску лопати і сокири допоможе шліфувальний круг.

Після зняття іржі варто нагострити леза, адже кислота їх тупить. Для цього добре підійдуть точильні бруски. Їх варто мати два: грубозернистий для грубої обробки і дрібнозернистий для шліфування. Для догляду за лопатою, косою або мотикою підійде простий плоский напилок.

Перед зберіганням на гострі інструменти слід надіти чохли або помістити їх у картонні коробки. Секатори і ножиці для стрижки чагарників зазвичай зберігають у відкритому вигляді і з розведеними лезами, особливо якщо вони перебувають у сараї, що проморожується. А дрібні інструменти можна скласти у відро, контейнер або розвісити на стіні.


Залишити коментар