Нд. 28 Квітня 2024

Виробництво яєць в Україні відновилося і досягло нового рівня прибутковості

Повномасштабному вторгненню росії не вдалось завдати руйнівного удару українському птахівництву. Галузь відновилась і впевнено крокує вперед. Зростає і експорт українського м’яса курей та яєць, пише SEEDS. Про це під час Українського тваринницького саміту UKRAINIAN LIVESTOCK SUMMIT розповів Сергій Карпенко, виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України».

«На сьогоднішній момент, поголів’я птиці зменшилось всього-на-всього на 10% ніж у 2021 році. Тобто галузь відновлюється. Повністю відновилося бройлерне виробництво. При тому, що кількість населення, кількість споживачів – зменшилася. І тут важким фактором, буде наш експорт. Якщо буде експорт достатнім, буде можливість рухатись вверх по виробництву, розширюватися, модернізуватися. На сьогоднішній момент ми експортували 322 тисячі тонн, це знову ж таки показник 2021 року, плюс 5% тонн. Експорт нарощується, експорт росте, і якщо у нас буде все нормально з логістикою, я думаю, є можливість вивозити на зовнішні ринки ще, як мінімум, на 10 тисяч тонн більше кожного місяця», – вважає Сергій Карпенко.

На його думку, стабільний експорт стане запорукою і цінової стабільності та прибутковості на внутрішньому ринку.

«Відповідно ми будемо заробляти і на зовнішньому (ринку – ред.). Це саме по м’ясу птиці. На сьогодні там експортується 40% нашої продукції, але потрібно робити більше, тому, що сьогодні всі з виробників відновилися і виросли. На сьогоднішній день спостерігається ситуація, коли виробництво яєць відновилося до рівня 2021 року. Якщо на початку року ми фіксували зменшення місячних показників, то починаючи з липня, виробництво яєць стало більшим ніж в минулому році. Що стосується виробництва яєць, мені здається, що 2023-й – це перший рік за весь час моєї довгої роботи в асоціації, який став супер роком прибутковості.   Вперше у літній період у нас ціна реалізації яєць не опускалася нижче собівартості», – додає виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України».

За його словами, зменшення виробництва, яке сталося минулого року, позитивно відобразилося на цінах цього року.

«Мені здається, що ключовим фактором, який буде впливати надалі на прибутковість цього бізнесу є експорт і переробка. На сьогоднішній день ми бачимо, що за 2003 рік обсяги виробництва збільшилися вдвічі, експорт теж дуже суттєво зріс – 80% нашої продукції сьогодні їде до країн Європейського Союзу», – зазначає Сергій Карпенко.

Що стосується експорту яєць, за його словами, до країн Європейського Союзу вирушають приблизно 60–70% української продукції.


Залишити коментар