Пн. 29 Квітня 2024

Що очікувати далі з цінами на продукти харчування

У квітні збільшення споживчих цін сповільнилося до 0,2%. За даними Держстату, це найнижче зростання, починаючи від серпня минулого року. Щодо продуктів, то найбільше у квітні подорожчала свинина. Незначно, але зросли ціни на яловичину, м’ясо птиці, безалкогольні напої, рибу, хліб, овочі. Істотно подешевшали яйця і дещо — соняшникова олія, рис, молоко, цукор.

Яких цін на продукти варто очікувати далі? Про це — у розмові з кандидатом економічних наук Олександром Хмелевським та виконавчим директором Економічного дискусійного клубу Олегом Пендзином.

— Чим зумовлено зниження рівня інфляції? 

● О. Хмелевський:

— Ціни не можуть зростати безперервно, неодмінно настають періоди стабілізації та навіть зниження. Цей період ми, власне, спостерігаємо нині. Економіка України оговталася від шоку, який пережила з початком війни. Фронт стабілізувався, протиповітряна оборона перехоплює більшість ворожих ударів по підприємствах та об’єктах критичної інфраструктури.

Налагодилася робота енергетичної системи. Тепер більшість населених пунктів живе без регулярних відімкнень електроенергії. Це забезпечило повноцінну роботу підприємств — вони вже фактично обходяться без генераторів. Що, своєю чергою, знизило собівартість виробництва продукції. Налагодилася логістика. Стабілізувалися ціни на сировину та пальне. Стабільний курс гривні, що також знижує інфляційні очікування.

— А чому зросли ціни на м’ясо, рибу, овочі та фрукти? 

● О. Хмелевський:

— Влітку забій худоби зменшується, тому зниження вартості м’яса очікувати не варто. Високими залишаються ціни на цибулю, моркву та капусту. Подорожчали яблука, оскільки до нового врожаю ще далеко, а для зберігання минулорічних потрібна електроенергія. Загалом із кожним днем витрати на зберігання торішніх овочів та фруктів зростають, тому й збільшуються ціни на “борщовий набір”.

● О. Пендзин:

— Риба — це фактично імпортна продукція. Якщо буде стабільний курс гривні щодо долара, то надалі вона не мала б дорожчати.

— Які продукти харчування ще можуть подешевшати? 

● О. Пендзин:

— Найбільше за останній місяць подешевшали яйця — на понад 8%. Річ у тім, що європейські країни закрили свій ринок для української агропродукції. На внутрішньому ринку почалося перевиробництво яєць, як наслідок — ціни пішли донизу. Думаю, влітку ціни на яйця можуть ще трохи впасти. Щодо цін на рис, молоко, цукор, то вони знизилися не набагато — на 0,3 — 1,9%.

Щойно худобу вигнали на відкриті пасовища, кількість молока стала зростати, і воно подешевшало. Ціни на цукор та рис наразі зберігатимуться приблизно на тому самому рівні.

● О. Хмелевський:

— Ціни на гречку зменшилися на 15%, на олію — приблизно на 7%. На стабілізацію цін впливає те, що аграрії розпродують залишки минулого врожаю.

— Що буде з цінами надалі? НБУ прогнозує, що інфляція за підсумками цього року сповільниться до 14,8% порівняно з 26,6% у 2022 році. 

● О. Хмелевський:

— Нова хвиля збільшення цін очікується восени. У цей період традиційно почне зростати вартість продуктів харчування. Можливе й підвищення тарифів на електроенергію для населення. Та на скільки зростуть ціни, можна буде спрогнозувати вже наприкінці літа, коли стануть зрозумілішими перспективи закінчення війни та відновлення української економіки. Але загалом так, інфляція цього року прогнозується нижчою, аніж торік.

Суниця садова цього дорожча на 25 відсотків

 


Залишити коментар