Безсоння може спровокувати серцевий напад, діабет і депресію

Науковці виявили, що люди, які страждають на безсоння, мають на 69% вищий ризик отримати серцевий напад (інфаркт міокарда). При чому потенційний зв’язок між безсонням і ризиком серцевого нападу є найсильнішим у жінок.

Метааналіз відповідних досліджень за 9 років опублікували у науковому журналі Clinical Cardiology, повідомляє Американський коледж кардіології (АСС). Учасники дослідження, які спали 5 або менше годин, мали найвищі шанси отримати серцевий напад. Також люди з діабетом і безсонням мали вдвічі вищий ризик серцевого нападу, ніж ті, у кого немає таких розладів.

Нестача сну може призвести до багатьох захворювань, як-от хвороби серця, діабет, інсульт, гіпертензія, ожиріння і депресія. Науковці зібрали дані 1 184 256 дорослих людей, 43% з яких – жінки. Середній вік учасників становив 52 роки. 96% із них не мали в анамнезі серцевих нападів. 13% респондентів (153 881) мали безсоння, тобто не могли заснути ввечері або прокидалися дуже рано і не могли повернутися до сну.

“Результати показали прямий зв’язок між безсонням і серцевим нападом у всіх пацієнтів, незалежно від віку, статі, тривалості спостереження та наявності загальних супутніх захворювань”, – йдеться у статті.

Зокрема, у тих, хто спав 5 або менше годин на добу, ймовірність серцевого нападу була майже у два рази вищою, ніж у тих, хто спав 6 або 7-8 годин на добу. Автори дослідження вважають, що сон – одна з основних рекомендацій щодо профілактики серцево-судинних захворювань.

Також людям, які страждають на безсоння, рекомендують регулярно проходити обстеження на ішемічну хворобу серця. Водночас надмірний сон є не менш шкідливим, ніж недосипання, наголошують вчені.


Залишити коментар