Пт. 26 Квітня 2024

Прислухайтесь до організму: симптоми, що свідчать про нестачу вітамінів

Найчастіше ми відчуваємо загальну слабкість та втому весною та восени, коли не отримуємо достатню кількість корисних елементів та вітамінів. Але як зрозуміти — які ж саме вітамінів бракує?

Вітамін А.

Дефіцит вітаміну А проявляється в порушенні сну, стомлюваності, головними болями. Зовнішніми  симптомами є сухість слизових оболонок і шкіри, а також шкіра, схильна до запальних реакцій, гнійничкові вугрів і висипань; волосся тьмяне і сухі,  проблеми з зором.

Вітамін В1.

Симптомами дефіциту B1 є порушення функцій серцево-судинної і нервової систем, стомлюваність, дратівливість, головні болі, свербіж шкіри. Також можливі розлади ШКТ: блювання, зниження апетиту, діарея.

Вітамін В2.

У разі нестачі вітаміну B2 в організмі загальмовується процес видалення продуктів клітинного метаболізму, знижується постачання киснем нігтів і волосся, тканин шкіри, погіршується стан слизових оболонок. Серед найчастіших ознак є хейліт, стоматит, сухість у роті, кон’юнктивіт, зниження зору, сльозотеча, помутніння рогівки та світлобоязнь.

Вітамін В3.

Хронічна втома, гіпертонія, головні болі та нервозність.Тривалий дефіцит вітаміну призводить до ослаблення пам’яті і навіть психічних розладів, глибоких змін шкіри.

Вітамін В6.

При дефіциті вітаміну B 6 можуть відзначатися такі симптоми, як проблеми з печінкою, слабкість, дерматити та погіршення пам’яті.

Вітамін В12.

Гастрит, глосит, анемія та випадіння волосся.

Вітамін С.

Головні симптоми нестачі вітаміну С в організмі — зниження фізичної і розумової працездатності, швидка стомлюваність, слабкість. При його дефіциті кровоточать ясна, розвивається схильність до анемії, швидко з’являються синці.

Вітамін D

Нестачу цього вітаміну видає постійна втомлюваність та головні болі, часті респіраторні інфекційні хвороби, депресивний стан, сповільнене загоєння ран, затримка регенераційних процесів після хірургічних операцій, випадіння та ламкість волосся. У дітей виявляють рахіт, а у дорослих — остеопороз, підвищену ламкість кісток, хронічні м’язові болі.


Залишити коментар