Пт. 17 Травня 2024

У Чистий четвер готують чорну сіль

Чорну сіль готують тільки один день у році: у ніч або вдосвіта на Чистий четвер. Не пропустіть! Четвергова сіль має чудотворні властивості.

На початку минулого століття ніхто б не здивувався, побачивши чорну сіль. Вона була на кожному столі. Колись, за часів Київської Русі, тільки з такою сіллю прийнято було їсти крашанки та й усі інші великодні страви. А ще чорна сіль вважалася не просто приправою, а чудодійним засобом, оберегом. Таку сіль готують тільки один день у році – у ніч на Чистий четвер.

Чорну сіль готують тільки один день у році

Отець Олексій Левенець віднайшов давню технологію і готує чорну сіль за старовинним рецептом. За його словами, чорну сіль споконвіку готували тільки в один день у році – у Чистий четвер перед Великоднем, тому називали також четверговою. Робили це вночі або вдосвіта.

На півдні або півночі такого звичаю не було. А от у містах і селах Полтавської, Запорізької, Харківської областей Великдень без такої солі був немислимий.

Четвергову сіль клали у великодній кошик і освячували в церкві, нею солили освячені яйця, які їли за святковою трапезою.


Залишити коментар