6 способів підвищити тиск

Якщо тиск не відповідає нормі, треба звернутися до лікаря, і аж ніяк не займатися самолікуванням! Це має бути аксіомою як для гіпер-, так і гіпотоніків.

Якщо тиск різко впав, шкіра раптово стала холодною та блідою, дихання — частим і поверхневим, пульс — слабким, тим більше, людина знепритомніла, — викликайте «швидку». Якщо ж зниження тиску трапляється час від часу, проявляючись слабкістю, легким чи помірним запамороченням, тяжкістю в ногах, — це типові симптоми такого стану.

Випийте міцного чаю або заваріть кави

Та що робити, коли оперативно потрапити на прийом не виходить, і якийсь час потрібно давати собі з тим раду самотужки? Візьміть до уваги кілька порад — та перш ніж скористатися ними, перевірте свій тиск іще раз!

1. Приготуйте і випийте міцний чай (залений або чорний) чи мелену заварну каву.

2. Випийте 1—2 склянки води. Як варіант — підсоленої. Але не зловживайте цим методом, який може нашкодити серцю в старших людей.

3. З’їжте щось солене. Або підсолене — як-от горішки. Та цей метод – «одноразовий» і взагалі підійде не кожному гіпотоніку.

4. Одягніть компресійні предмети вбрання, як-от спеціальні трикотажні шкарпетки, панчохи чи колготи, рекомендовані для носіння при варикозі.

5. Прийміть позу, яка покращує приплив крові до мозку й серця: наприклад, сядьте на підлогу, обхопіть коліна руками, корпусом нахиліться вперед. Або, сівши на стілець чи диван, закиньте ногу на ногу.

6. Підняти тиск допоможуть прості страви зі звичних моркви, бобових, буряка, щавлю. А також цілорічно доступні крамничні екзоти, як-от гранати чи банани. Улітку помічними для гіпотоніків стануть звичні полуниця, малина, слива, абрикос, порічки, кизил.


Залишити коментар