Американські вчені розробили екоплівку з виноградної лози

Фото з відкритих джерел

Дослідники з Університету штату Південна Дакота (SDSU, США) розробили біорозкладну плівку з виноградних пагонів, які щороку залишаються після обрізання виноградників. За словами вчених, новий матеріал може стати альтернативою поліетилену, що сьогодні є одним із головних джерел пластикових відходів.

Про це пише propozitsiya.com.

«Використання недооцінених виноградних пагонів для виробництва пакувальних матеріалів вирішує одразу два завдання: допомагає керувати відходами у виноградарстві і одночасно робить внесок у вирішення глобальної проблеми пластикового забруднення», – пояснив автор дослідження, доцент кафедри молочної та харчової науки SDSU Шрінівас Джанасвамі.

Основою плівки стала целюлоза – природний полімер, що надає рослинам міцність. З виноградних пагонів, багатих на цю речовину, дослідники отримали прозорий і міцний матеріал. Випробування показали, що він перевершує поліетилен за міцністю та повністю розкладається у ґрунті за 17 днів без шкоди для довкілля.

Раніше команда Джанасвамі створювала подібні біоплівки з відходів авокадо, кави чи бананової шкірки. Прорив стався після пропозиції професорки Анни Феннелл використати саме виноградні пагони, які зазвичай спалюють або компостують.

Дослідження опубліковане в журналі Sustainable Food Technology. Проект підтримали Національний інститут продовольства та сільського господарства США та Національний науковий фонд США.

Хоча до масового використання ще далеко, вчені вважають, що така розробка допоможе скоротити залежність від пластику і дасть виноградарству новий напрям для використання відходів.


Залишити коментар