Експерт пояснив причини “захмарних” цін на яблука

втрати

Ілюстративне фото з відкритих джерел.

Ціни на яблука вітчизняного врожаю стрімко ростуть. Одна з причин — закінчення сезону. Але на формування теперішньої ціни вплинуло не лише це.

Про це в етері Громадського радіо розповів аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка.

«Основна причина — це те, що закінчується сезон основної пропозиції від українських виробників. Крім того, деякі сорти яблук вже мають обмежену пропозицію, хоча дефіциту ще немає. Тому ціна зростає», — сказав він.

Ще одна причина, чому дорожчають українські яблука — це витрати, яких виробники зазнали під час зберігання врожаю. Майже пів року ці фрукти зберігалися у сховищах, на це були певні витрати. Таким чином, все це сукупно відбивається на ціні, зазначив Максим Гопка.

Станом на зараз, найбільше скоротилися запаси яблук сорту Гала, який є основним для експорту. Це також пов’язано з тим, що через погодні умови врожай цих яблук був не таким, як очікувався. Тому до сховищ потрапили менші обсяги продукції.

Аби підтримати внутрішній ринок, в Україну також імпортують яблука з Польщі або Молдови. Але цей імпорт є невеликим.

Як зазначив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу, ситуація з цінами на яблука зміниться орієнтовно в липні з появою нового врожаю. Утім, через холодну весну їхній врожай також може бути меншим.

Максим Гопка каже, що в деяких областях через заморозки та загалом низьку температуру повітря постраждали сади.Водночас він додає — все залежатиме від погоди влітку. А наразі, додає аналітик, поки рано говорити про те, що в Україні буде обмежена пропозиція тих чи інших сортів яблук.

Ціни на черешню почали знижуватися


Залишити коментар