Сб. 18 Травня 2024

Яйця, які не викликають алергії, винайшли японські вчені

Японські дослідники спробували генетично модифікувати курей, щоб отримати яйця, які не викликають алергії. Найчастіше алергічна реакція виникає на білки, що містяться в яєчному білку – овальбумін (OVA) або овомукоїд (OVM). Науковцям Хіросімського університету вдалось позбутись алергенного білка овомукоїду з яєць, змінивши гени деяких курей.

У дослідженні використовувалися активаторні ефекторні нуклеази, подібні до активаторів транскрипції (TALEN), – це білки, які допомагають змінювати ДНК. Вчені видалили ген овомукоїду у двох порід курей і перевірили отримані яйця на безпеку. Виявилося, що яйця генетично змінених курей не містили овомукоїду або його мутацій. Такий продукт може бути безпечним для алергіків – хоч цей спосіб ще потребує вивчення, пише Українська правда.

“Ці результати вказують на важливість оцінки безпеки й показують, що яйця, знесені куркою без ОВМ [овомукоїду], розв’язують проблему алергії на харчові продукти та вакцини.Наступним етапом досліджень буде оцінка фізичних властивостей і придатності до переробки яєць, що містять овомукоїд, а також підтвердження їхньої ефективності за допомогою клінічних випробувань”, – сказав автор дослідження Рьо Езакі, доцент Хіросімського університету (Graduate School of Integrated Sciences for Life).

Інший вчений Блен Тесфу, який не брав участі в експерименті, у коментарі Medical News Today зазначив, що нове дослідження може суттєво допомогти людям з алергією на яйця.

“З виведенням курей без OVM люди зможуть споживати яйця та продукти, отримані з яєць, не боячись алергічної реакції. Це може значно розширити їхній раціон і зменшити тривожність, пов’язану з їжею. Мало того, оскільки яйця використовуються у виробництві деяких вакцин (наприклад, проти грипу), ця розробка може потенційно зробити їх безпечнішими для людей з алергією на яйця”, – додає Тесфу.

Селекціонери представили новий сорт броколі


Залишити коментар