Дієта “Світлофор” покращує зір
Хірург-офтальмохірург Шафік Рехман вважає, що для здоров’я очей важливо їсти різнокольорові продукти, потрібно дотримуватися так званої “дієти світлофора”. В чому її суть?
“Чим яскравіший напій або тарілка з їжею, тим краще для здоров’я очей”, – так коротко пояснює суть цієї дієти лікар.
Наприклад, із червоних продуктів для покращення зору можна вибрати червоні ягоди, помідори, червоний перець, червоне м’ясо, яке у помірних кількостях містить цинк, лосось, який містить омегу-3.
В цих продуктах багато вітаміну С, що має антиоксидантні властивості, який “допомагає запобігти або відстрочити катаракту і вікову дегенерацію жовтої плями, (ВМД)”. Водночас як “дієта з нестачею вітаміну С може викликати проблеми із сітківкою та проблеми з рогівкою, захворювання поверхні ока”.
Вікова макулярна дегенерація ВМД або вікова макулярна дегенерація вражає людей віком від 50 до 60 років, Першим симптомом хвороби часто є розмита або спотворена область вашого зору.
Симптомами ВМД можуть бути:
- сприйняття прямих ліній хвилястими чи кривими,
- коли об’єкти виглядають менше, ніж зазвичай,
- кольори здаються менш яскравими, ніж раніше,
- бачення речей, яких немає (галюцинації).
З помаранчевих та жовтих продуктів для зорової дієти підійдуть апельсини, грейпфрути, лимони, морква, абрикоси, дині, солодка картопля. Ці продукти містять не лише вітамін С, а й бета-каротин, який покращує зір.
Зелені продукти — капуста, різноманітні салати — місять зеаксантин та лютеїн, допомагають покращити стан у разі вікової дегенерації жовтої плями та уповільнити її прогресування.
Залишити коментар