Сб. 21 Грудня 2024

ТОП-7 продуктів, які внормують підвищений тиск

Гіпертонія з кожним роком “молодшає”. Хворобу виявляють у людей різних професій та соціального статусу. Звісно, при цій проблемі не обійтися без контролю за тиском, регулярних консультацій у лікаря і прийому ліків.

Проте покращити стан хворого, позитивно вплинути на його самопочуття може правильне харчування. Пропонуємо перелік продуктів, які допоможуть людям з гіпертонією. Про це пише Ukr.Media.

Зелений чай, каркаде

Чи знижує тиск чай? Так, саме так. Тільки не чорні його категорії, що містять багато кофеїну і тому мають тонізуючу дію, а слабко ферментовані, наприклад, зелений чай і чай каркаде.

Зелений чай містить багато вітаміну С, а також корисних мінералів та танінів. Він є чудовим антиоксидантом. Науково доведено, що регулярне вживання кількох чашок теплого або гарячого зеленого чаю на день знижує систолічний та діастолічний тиск у гіпертоніків на 5-10 % і знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Трав’яний “чай” каркаде, який містить багато вітамінів і органічних кислот, теж відноситься до корисних напоїв для гіпертоніків. Він знімає спазми судин, сприяє зміцненню їхніх стінок і покращує обмінні процеси в організмі, а також має сечогінний ефект, за рахунок якого також знижує тиск. На відміну від зеленого чаю, для такого цілющого ефекту його краще пити холодним.

Чорноплідна горобина (аронія)

Лікувальні властивості чорноплідної горобини також обумовлені багатим вітамінним і мікроелементним складом, що дозволяє використовувати свіжі ягоди та сік рослини під час гіпертонічної хвороби, зміцнюючи стінки кровоносних судин.

Сік плодів треба приймати по 1-2 ст. л. 3 рази на добу за 20 хвилин до їжі. Можна приготувати й настій: 1 ст. л. ягід заливають 200 г води, доводять до кипіння і настоюють не менше години. Настій чорноплідної горобини для зниження тиску п’ють по чверті або половині стакана 3 рази на день за 20 хвилин до їжі.

Журавлина і брусниця

“Родичі” з родини вересових, журавлина і брусниця, подібні не лише за зовнішнім виглядом і відмінним яскравим смаком, але і своїми лікувальними властивостями.

Соки та морси з брусниці та журавлини допомагають при підвищеному артеріальному тиску через великий вміст у складі ягід калію, органічних кислот, вітамінів і антоціанів. Завдяки такому багатому складу вони сприяють міцності та еластичності кровоносних капілярів, знижують ризик виникнення серцевих захворювань. До того ж журавлина і брусниця — чудові вітамінні та протигнильні засоби, які змушують кишківник і шлунок краще працювати, допомагають під час головного болю і зниженій кислотності у шлунку.

Імбир і куркума

Для нормалізації стану кровоносних судин і зниження тиску також успішно використовуються ще дві споріднені рослини — імбир і куркума. Їхні коріння містить кілька вітамінів, поліфеноли, незамінні амінокислоти, а також ефірні олії. Усе це робить зазначені продукти чудовими протизапальними та протиокислюючими засобами.

Додаючи куркуму, імбир як прянощі до страв і напоїв, ви поліпшите травлення, усунете запальні реакції в організмі, підсилите кровотік, поліпшите кровопостачання тканин, стабілізуєте жировий і холестериновий обмін, зміцните імунітет і, як вже зазначалося, сприятимете лікуванню артеріальної гіпертензії.

Імбир може посилювати дію деяких лікарських препаратів, що знижують тиск. Тож, якщо ви їх приймаєте регулярно, краще порадитися з лікарем.

Лимон

Цитрусові (і особливо лимон) з лікувально-профілактичною метою застосовують під час багатьох недуг: від авітамінозу до атеросклерозу, враховуючи і гіпертонію.

М’якуш плодів лимона містить багато органічних кислот і вітамінів, поліфеноли та мікроелементи (враховуючи й необхідні для серця калій та магній), а знижує тиск вона за рахунок поліпшення роботи (розслаблення і розширення) кровоносних судин і розрідження крові.

Часник

Часник широко використовується у медицині, в першу чергу, завдяки своїй антисептичній дії, але для серцево-судинної системи він також дуже корисний продукт, що містить речовини, які сприяють зменшенню напруги стінок кровоносних судин, активному кровотоку і розрідженню крові. До того ж часник здатний знижувати холестерин ліпопротеїнів низької щільності та загальний рівень холестерину і підвищувати рівень корисного холестерину (ліпопротеїнів високої щільності), що корисно для профілактики атеросклерозу та артеріальної гіпертензії.

Під час гіпертонії корисно щодня з’їдати 1-2 зубчики часнику. Цей овоч багатий на унікальні ефірні олії, вітаміни, мінерали та фітонциди. Лікування часником краще проводити курсом не менше 1 місяця.

Регулярне вживання часнику може бути протипоказане за наявності низки хвороб нирок, жовчнокам’яної хвороби та виразки.

Пекучий перець

Пекучий перець (кайенський, чилі тощо) потрапив до нашого списку продуктів для зниження тиску через наявність у ньому особливої речовини, яка подразнює слизові оболонки — алкалоїду капсаїцину. Ця речовина крім того, що надає перцю пекучий смак і гостроту, має судинорозширювальні властивості, посилює кровообіг. У результаті швидкість проходження крові судинами збільшується, навантаження на їхні стінки зменшується і тиск знижується.


Залишити коментар