Вт. 30 Квітня 2024

У Львівській області людей з інвалідністю навчатимуть сироварінню та садівництву

Священник із Золочівщини, що на Львівщині, за грантові гроші збудував ферму та сироварню, поруч – навчально-реабілітаційний центр для людей з інвалідністю, де планує навчити їх сироварінню, садівництву та дати гідну роботу.

Наразі у господарстві налічується понад 30 тварин, серед яких – альпаки, кози та вівці. З молока цих тварин працівники виготовляють більше 10 видів сиру, передає SEEDS.

«Це вже є під французькі: з пліснявою синьою, наприклад, чи з зеленою. Для того, щоб зробити такий сир, ми додаємо певні інгредієнти, а потім робимо проколи. Завдяки цьому, там де повітря доходить, утворюється пліснява», – розповідає священник.

На сироварні є холодильники, потрібні форми для твердих сирів та головне – пастеризатор.

«Ми заливаємо молоко, тут є спеціальний шнек, який крутиться. Цей шнек проганяє молоко. Тут є такий простір в якому є вода. Вода нагрівається до певної температури та проводить пастеризацію. Потім ми додаємо необхідні інгредієнти, закваски, ферменти. Так створюються тверді сири», – зауважує отець.

Повідомляється, що ферму збудували за гроші фонду «Милосердний самарянин» та грант уряду Люксембургу. Також, на території звели будинок, який у майбутньому буде навчально-реабілітаційним центром для людей з інвалідністю. Згодом це буде єдиний комплекс, у якому люди зможуть навчатись, працювати та соціалізуватись.

«Ми хочемо просто дати дітям і молоді з інвалідністю можливості, щоб вони працевлаштувалися. Молочна галузь така, що є елементи, де вони можуть спокійно це робити. Там і моторика рук може бути задіяна, коли, наприклад, виготовляєш сулугуні чи моцарелу», – відзначає священник.

За словами отця Михайла, фонд «Милосердний самарянин» опікується більш ніж 20 людьми з інвалідністю. Незабаром охочих навчатимуть працювати в сфері сироваріння, фермерства, садівництва та сільського господарства.

Загалом, на інклюзивній сироварні планують виробляти до 10 кг сиру на день. Зараз родина священика оголосила збір грошей на закупівлю необхідного обладнання.


Залишити коментар